Γηροκομείο Χανιά – Νέα στοιχεία: Ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας από τρόφιμους – Στο “μικροσκόπιο” 68 θάνατοι ηλικιωμένων

 Γηροκομείο Χανιά – Νέα στοιχεία: Ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας από τρόφιμους –  Στο “μικροσκόπιο” 68 θάνατοι ηλικιωμένων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, με τις καταγγελίες συγγενών θανόντων και πρώην εργαζομένων να πληθαίνουν. Η έρευνα των Αρχών στρέφεται πλέον στις καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες και τη συμπεριφορά εις βάρος των ηλικιωμένων τροφίμων και αφετέρου στις περίεργες οικονομικές δοσοληψίες που σχετίζονται με τροφίμους του ιδρύματος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος οι καταγγελίες για κακοποιήσεις, για ασιτία και για ελλιπή φροντίδα των ηλικιωμένων είναι απανωτές.

Τη Δευτέρα η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη κατήγγειλε δημοσίως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πατέρας της τον Αύγουστο του 2020 κάνοντας λόγο για εγκληματικές αμέλειες των ανθρώπων του γηροκομείου και για ψευδείς βεβαιώσεις σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του. Επίσης ο γιος της γυναίκας στην οποία έγινε εκταφή την περασμένη Πέμπτη κατήγγειλε πως πολλά σημεία του σώματος της μητέρας του ήταν τυλιγμένα με γάζες ενώ είχε και εμφανείς μελανιές όταν την παρέλαβαν για να την κηδέψουν. 

Η νεολαία τρομάζει το Μαξίμου – Σφίγγει ο κλοιός για Πελώνη

Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου.” είπε η δικηγόρος.

Η κυρία Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη μίλησε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη και οδήγησε την ίδια να καταγγείλει τον οίκο ευγηρίας για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο τον πατέρα της ανοίγοντας για τον οίκο τον ασκό του αιόλου καθώς ερευνώνται πλέον από την εισαγγελία οι συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στον συγκεκριμένο οίκο.

Η ίδια είναι συνήγορος υπεράσπισης δυο ακόμα οικογενειών που έχουν καταγγείλει τον οίκο. Η μια οικογένεια είναι οι συγγενείς της γυναίκας στην οποία έγινε εκταφή σορού. 

Όπως περιέγραψε η ίδια υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020 γιατί υποστηρίζει ότι ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη.

Συγκεκριμένα παρέλαβε τον πατέρα της από τη συγκεκριμένη δομή, εμπύρετο και με υποξυγοναιμία. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Η ίδια όπως υποστηρίζει, επισκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει. Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν ότι είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήρθε το ΕΚΑΒ ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις φτάσαμε στα ΤΕΠ της είπαν ότι ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του. 

Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε ότι οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Μέχρι τώρα δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί ανένα οικονομικό όφελος.

Αφού έκανε αυτή την έγκλιση, δυο μήνες μετά πήγαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι σε αυτοί απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια: “άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάρην διάσωσης ανθρώπινων ζωών.”

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις αρχές. 

Το ποσοστό θανάτων 136,7%

Επίσης στις δηλώσεις της η κα Παπαδάκη ανέφερε ότι από τα ληξιαρχεία της Κρήτη φαίνεται ότι οι θάνατοι είναι 64 το 2020 και άλλοι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η μονάδα έχει δυναμικότητα 47 κλινών. Έχουν συμβεί δηλαδή μέσα σε 15 μήνες 73 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός όπως λέει η δικηγόρος είναι αδικαιολόγητο. Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι που απεβίωσαν μια εβδομάδα ή ένα μήνα μετά, αλλά μόνο οι περιθαλπόμενοι που πέθαναν μέσα στη μονάδα και τις αμέσως επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο. Επομένως πιθανόν το συνολικό νούμερο είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερο. Έχουν ζητηθεί στοιχεία από το δημοτικό γηροκομείο Χανίων ως σημείο αναφοράς για να μπορεί να γίνει σύγκριση. Από προσωπική έρευνα της ίδιας της δικηγόρου, όπως υποστηρίζει, το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται μεταξύ του 10-30% του συνόλου των περιθαλπομένων και το ποσοστό εξαρτάται και από τη βαρύτητα των ποσοστών. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είναι περίπου το 20%. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας το ποσοστό φτάνει το 136,17%!

Η καρδιακή ανακοπή δεν ενδείκνυται να αναγράφεται ως αιτία θανάτου, πρέπει να αποφεύγεται γιατί η ανακοπή είναι ο μηχανισμός του θανάτου, πρέπει να αναγράφεται η αιτία που οδήγησε στην ανακοπή, σύμφωνα με την κα Παπαδάκη.

Επίσης, υποστήριξε ως υπόθεση εργασίας, ότι όταν μια μονάδα απασχολεί ανειδίκευτο ή εν μέρει ανειδίκευτο προσωπικό με χαμηλό κόστος εργασίας, εάν υποσιτίζει του περιθαλπόμενους, εάν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει είναι χαμηλά αμοιβόμενες, αν γίνεται οικονομία σε πρώτες ύλες, διασφαλίζεται αυτόματα ένα πολύ μικρό κόστος λειτουργίας. Όταν σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που οι κλίνες είναι ελάχιστες και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, όταν πεθαίνει ο Α, απλά στη θέση του μπαίνει ο Β. Επομένως ανατρέπεται το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι δε συμβιβάζεται η επιχειρηματικότητα με τις συμπεριφορές που καταγγέλονται.

Δείτε τις δηλώσεις της.

«Οι άνθρωποι πεινούσαν»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο δικηγόρος του γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, αλλά και η κ. Αργυρώ, συγγενής πρώην τροφίμου του γηροκομείου στα Χανιά.

«Εγώ ήμουν πρώτη ξαδέρφη με τη συγχωρεμένη. Τώρα τα ανακάλυψαν αυτά; Αν έχουν λίγο προσωπικό, αυτά συμβαίνουν. Είχα την ξαδέρφη μου στο γηροκομείο αυτό. Όταν πας εκεί τον άνθρωπό σου, όλα είναι μέλι γάλα. Αλλά μετά, είδα άλλους δεμένους, άλλους να τους αφήνουν να κάθονται με τις ακαθαρσίες τους. Οι άνθρωποι πεινούσαν. Οι μερίδες ήταν για να χορτάσει ένα μωρό. Ο κόσμος ζητούσε φαγητό», περιέγραψε η κ. Αργυρώ.

«Όλα αυτά θα απαντηθούν. Ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις. Έχουμε καλέσει και 53 μάρτυρες. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες του γηροκομείου που έχει δοθεί στην αστυνομία. Τώρα να καθίσουμε να ασχοληθούμε με καταγγελίες που δεν στέκουν, δε θα το κάνουμε. Το μεσημέρι θα δείτε πράγματα, θα εμφανιστούν μηνύσεις απέναντι στους σήμερα καταγγέλλοντες εργαζόμενους που έχουν γίνει σε προγενέστερο χρόνο, για σοβαρά αδικήματα, και εξώδικα που έχουν αποσταλεί», απάντησε ο δικηγόρος του γηροκομείου, κ. Ρουσσόπουλος.

«Για την κ. Παπαδάκη που έχασε τον πατέρα της, το θέμα της έχει πάρει της το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο πατέρας της είχε νοσηλευτεί για τρεις ημέρες στο γηροκομείο, και μετά από δύο μήνες που βγήκε απεβίωσε», συνέχισε ο ίδιος.

«Κακώς βγήκε η κ. Μπακογιάννη και εξέφρασε άποψη σε μια υπό εξέλιξη έρευνα και ενώ δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Είναι απαράδεκτο πολιτικός να επεμβαίνει σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα στο στάδιο της προανακριτικής», τόνισε ο κ. Ρουσσόπουλος.

«Σε μια έρευνα υπό εξέλιξη, μετά από παραγγελία του Αρείου Πάγου, δεν μπορώ να πω πολλά. Εγώ με τις περιφέρειες που είχαν την ευθύνη της αδειοδότησης αυτής της μονάδας και του ελέγχου λειτουργίας της, έχω συζητήσει διεξοδικά. Και με παλαιότερα στελέχη της μονάδας. Βεβαίως γίνονταν έλεγχοι, όπως γίνονται σε όλες τις μονάδες. Ο νόμος λέει κάθε εξάμηνο να γίνονται οι έλεγχοι. Το τελευταίο διάστημα λόγω του κορωνοϊού υπήρχε συχνή παρουσία, και από τον ΕΟΔΥ και άλλες υπηρεσίες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καλογερής.

«Μου φαίνεται περίεργο ένα τέτοιο κολαστήριο, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, να υπάρχει τόσα χρόνια και να μην υπάρχει καμία ούτε ανώνυμη ούτε επώνυμη καταγγελία. Έχουν φύγει άνθρωποι, τρόφιμοι του γηροκομείου, το 15μηνο αυτό, νομίζω 64. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, αλλά είναι σε συνάρτηση με τα άτομα που μπαίνουν σε αυτές τις μονάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση λόγω μιας καταγγελίας, όπου αναφερόταν ότι μία ηλικιωμένη πέθανε από πτώση, για αυτό έγινε η εκταφή, και δεν έχει βρεθεί τίποτα. Δεν γνωρίζω για τα 64 άτομα που πέθαναν στο τελευταίο 15μηνο. Οι περισσότεροι που φιλοξενούνται στην ομάδα είναι άνθρωποι άνω των 85 με υποκείμενα νοσήματα», εξήγησε ο κ. Ρουσσόπουλος.

Καταγγελίες και για ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας ηλικιωμένων

Σημειώνεται ότι σε σχετική έρευνα που έκανε το MEGA σε οίκους ευγηρίας, ένα λογικό ποσοστό θανάτων είναι γύρω στο 20% των τροφίμων κάθε χρόνο. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 15μηνο από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου που υπέγραφε ο ίδιος γιατρός.

Σύμφωνα με γιατρούς, η ανακοπή καρδιάς δεν είναι αποδεκτό αίτιο θανάτου, είναι το αποτέλεσμα και πρέπει να υπάρχουν εξηγήσεις για το τι οδήγησε στην ανακοπή καρδιάς.

Πέρα από τις συνθήκες που ερευνώνται από τις αρχές, ελέγχεται και αν έχουν γίνει ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας ηλικιωμένων.

Υπάρχει περίπτωση ηλικιωμένης που έμενε στο γηροκομείο από το 2013 έως το 2017. Με πληρεξούσιο άτομο του γηροκομείου φέρεται να πούλησε το ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170 χιλιάδες ευρώ, και φαίνεται πως δόθηκε για 50 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν στην ηλικιωμένη, που έπασχε από άνοια.

Στις καταγγελίες που έχουν οι αρχές στα χέρια τους, οι άνθρωποι μιλούν για μια περίεργη ομερτά, μια προσπάθεια αποξένωσης των οικογενειών των τροφίμων από τους δικούς τους ανθρώπους.

Ακόμα, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο γιατρός που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου δεν ήταν στο γηροκομείο, αλλά και άλλες που κάνουν λόγο για διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου, και εκτενή χρήση ψυχοφαρμάκων στους τροφίμους του γηροκομείου.

Σχετικά Άρθρα