Γιατί τώρα η ξαφνική “επιστράτευση” Τσιόδρα; – Οι ανησυχητικές απαντήσεις που επέβαλαν την επανεμφάνιση του

 Γιατί τώρα η ξαφνική “επιστράτευση” Τσιόδρα; – Οι ανησυχητικές απαντήσεις που επέβαλαν την επανεμφάνιση του

Η κυβέρνηση βλέπει ότι ο εμβολιασμός μένει στάσιμος, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν ανεμβολίαστοι, αντιμετωπίζει τον φόβο ενός νέου ισχυρού πανδημικού κύματος που θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Ο άμεσος φόβος των αρμοδίων φέρεται να έχει τρεις διακλαδώσεις. Από τη μια οι επιπτώσεις στην κοινωνία, από την άλλη στην οικονομία ενώ ταυτόχρονα υπάρχει το ενδεχόμενο σημαντικών συνεπειών στο σύστημα Υγείας που ενδέχεται να υποφέρει περισσότερο από το προηγούμενο κύμα.

Παράλληλα οι επιστήμονες φέρονται να φοβούνται σε δεύτερο χρόνο, την εμφάνιση νέων ισχυρών μεταλλάξεων που δεν θα αντιμετωπίζονται πλήρως από τα εμβόλια, αν δεν προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη. Στο υπουργείο Υγείας αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος «σκοντάφτει» κάπου.

Στο πλαίσιο αυτό η έκτακτη ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα φέρεται να έγινε, για έναν βασικό λόγο: ο καθηγητής χαίρει άκρας εκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους πολίτες οι οποίοι τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς και τις συμβουλές που έδινε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας. Άρα θεωρείται από τους αρμόδιους ο καταλληλότερος για να πείσει τους πολίτες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Τσιόδρας με διαγράμματα τα οποία έμοιαζαν δυσνόητα επιχείρησε για ακόμα μια φορά να εξηγήσει στους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι η μόνη λύση για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Με χρήση αναλυτικών τεχνικών και μαθηματικών μοντέλων η έρευνα που παρουσίασε, υλοποιήθηκε με τη συμβολή μιας σειράς δημοσίων φορέων και δείχνει ότι χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε περίπου 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που είχαμε στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας

​Αναφορικά με τις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις, τα αντίστοιχα στοιχεία της έρευνας δείχνουν τις εκτιμήσεις ότι με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια αποφεύχθηκαν περίπου 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ και περίπου 5.530 διασωληνώσεις.

«Όλα τα εμβόλια εξετάζονται μαζί και διαπιστώνετε ότι αυτή η αποτελεσματικότητα είναι της τάξεως του 91%, δηλαδή 11 φορές παραπάνω μείωση του κινδύνου. Μείωση κινδύνου κατά 91% ή στο 1/10 σε σχέση με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό».

Το πόσο χρήσιμη ήταν η ενημέρωση Τσιόδρα στο θέμα της αύξησης των εμβολιασμών θα φανεί στο άμεσο μέλλον, ενώ την ίδια ώρα με τα lockdown εκτός, δεν αποκλείεται ακούσουμε κάποια καινούρια μέτρα όσον αφορά την καθημερινότητά μας στην σημερινή απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα