Γιατί το Top Gun Maverick του Τομ Κρουζ ρισκάρει να εξοργίσει τους Κινέζους

 Γιατί το Top Gun Maverick του Τομ Κρουζ ρισκάρει να εξοργίσει τους Κινέζους

Ο Tom Cruise δεν αναλαμβάνει απλώς αυτό που φαίνεται να είναι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ενημέρωση του για το κλασικό “Top Gun” του 1986: Εξοργίζει επίσης την Κίνα.

Το σίκουελ «Top Gun: Maverick» παρουσιάζει τον χαρακτήρα του Κρουζ να φορά ένα μπουφάν με τη σημαία της Ταϊβάν, κάτι που θεωρείται σύμβολο ανεξαρτησίας από τις αρχές του Πεκίνου, οι οποίες θεωρούν το νησί ως μέρος της επικράτειάς του. Η κυβέρνηση του προέδρου Tsai Ing-wen ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ήδη ένα de facto ανεξάρτητο έθνος που χρειάζεται ευρύτερη διεθνή αναγνώριση.

Η σημαία είτε έλειπε είτε δεν μπορούσε να εμφανιστεί σωστά σε ένα τρέιλερ της ταινίας το 2019, ωθώντας μερικούς ανθρώπους να αναρωτηθούν αν είχε αφαιρεθεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των λογοκριτών της Κίνας. Αλλά όταν η πλήρης ταινία βγήκε πρόσφατα στους κινηματογράφους, όλοι παρατήρησαν ότι οι σημαίες είχαν επανέλθει. Ομοίως, η ιαπωνική σημαία αποκαταστάθηκε.

Κατά τη διάρκεια μιας προχωρημένης προβολής στην Ταϊβάν, το κοινό επευφημούσε βλέποντας τη σημαία της Ταϊβάν να εμφανίζεται στο σακάκι του Κρουζ και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, σύμφωνα με μια αναφορά του τοπικού διαδικτυακού μέσου SETN.

Η ταινία δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα. Σχόλιο σχετικά με την ταινία σε μερικούς κινεζικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται στην επιτυχία της ταινίας στο box office. Ο Maverick βρέθηκε στην κορυφή των charts του Σαββατοκύριακου της Ημέρας Μνήμης στη Βόρεια Αμερική, λαμβάνοντας περίπου 124 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Top Gun Maverick: Ένα τραγούδι για τους πενηντάρηδες και κάθε άλλο "παιδί"  - Πτήση & Διάστημα
Νέες ταινίες: Top Gun Maverick, Ανάμεσα σε δύο κόσμους, Το Θαύμα, Ίκαρος  και Δαίδαλος | HuffPost Greece CULTURE

Το Χόλιγουντ έχει μακρά παράδοση να υποκύπτει στην πίεση των Κινέζων λογοκριτών, να αφαιρεί εικόνες και διαλόγους από σκηνές που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές στην ολοένα και πιο συντηρητική κοινωνία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά η απόφαση να κρατηθεί η εικόνα της σημαίας στο πίσω μέρος του σακακιού που φορούσε ο πρωταγωνιστής Captain Pete “Maverick” Mitchell υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ορισμένα στελέχη του Χόλιγουντ μπορεί να γυρίζουν νέα σελίδα όσον αφορά την κινεζική λογοκρισία.

Σεραφείμ Κοτρώτσος