• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Γιατί στην Βρετανία γιορτάζουν την 5η Νοεμβρίου- Η νύχτα του Γκάϊ Φοκς που έγινε η ταινία “V for Vendetta”

 Γιατί στην Βρετανία γιορτάζουν την 5η Νοεμβρίου- Η νύχτα του Γκάϊ Φοκς που έγινε η ταινία “V for Vendetta”

Η Νύχτα του Γκάι Φοκς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, σε ανάμνηση της αποτυχημένης Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, όταν μια ομάδα Καθολικών με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς θα επιχειρούσε να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων και να σκοτώσει τον βασιλιά Ιάκωβο Α’ την ημερομηνία αυτή του 1605. Όμως, το σχέδιο των συνωμοτών αποκαλύφθηκε, ο Γκάι Φοκς συνελήφθη και απαγχονίστηκε.

Η γιορτή περιλαμβάνει άναμμα πυρών, ρίψη πυροτεχνημάτων, χορούς και τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι μια ευκαιρία για τους Αγγλικανούς Προτεστάντες να εκφράσουν τα αντι-Παπικά τους αισθήματα, αν και στη σύγχρονη εποχή η γιορτή έχει απολέσει το θρησκευτικό και πατριωτικό της υπόβαθρο και έχει μόνο χαρακτήρα παιδιάς.

Σχετικά τραγούδια της γιορτής:

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes, t’was his intent
To blow up the King and Parli’ment.
Three-score barrels of powder below
To prove old England’s overthrow;
By God’s providence he was catch’d
With a dark lantern and burning match.
Holla boys, Holla boys, let the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
And what should we do with him? Burn him!

Α penny loaf to feed the Pope
A farthing o' cheese to choke him.
A pint of beer to rinse it down.
A fagot of sticks to burn him.
Burn him in a tub of tar.
Burn him like a blazing star.
Burn his body from his head.
Then we'll say ol' Pope is dead.
Hip hip hoorah!
Hip hip hoorah hoorah!

A traitor to the Crown by his action,
No Parli’ment mercy from any faction,
His just end should’st be grim,
What should we do? Burn him!
Holler boys, holler boys, let the bells ring,
Holler boys, holler boys, God save the King!

~~~
Guy, guy, guy
Poke him in the eye,
Put him on the bonfire,
And there let him die.

V for Vendetta.jpg

H ταινία

Η κινηματογραφική ταινία V for Vendetta είναι πολιτικό δυστοπικό περιπετειώδες θρίλερ, παραγωγής 2005 σε σκηνοθεσία Τζέιμς ΜακΤιγκ. Το σενάριο έγραψαν οι Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι οι οποίες ανέλαβαν και την παραγωγή μαζί με τον Τζόελ Σίλβερ. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ. Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του κοντινού μέλλοντος. Πρωταγωνιστεί η Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της Ίβι, μιας εργαζόμενης κοπέλας που πρέπει να καθορίσει αν ο ήρωας της έχει γίνει η ίδια η απειλή την οποία μάχεται. Ο Χιούγκο Γουίβινγκ υποδύεται τον V, έναν θαρραλέο, χαρισματικό μαχητή της ελευθερίας που θέλει να εκδικηθεί αυτούς που τον παραμόρφωσαν. Ο Στίβεν Ρία υποδύεται τον ντετέκτιβ που ηγείται μιας απεγνωσμένης έρευνας να συλληφθεί ο V πριν ξεκινήσει επανάσταση.

Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου 2005, μία μέρα πριν την 400ή επέτειο της Νύχτας του Γκάι Φωκς, αλλά καθυστέρησε μέχρι τις 17 Μαρτίου 2006. Παρά τα θετικά σχόλια που έλαβε από τους κριτικούς[1], ο Άλαν Μουρ, έχοντας ήδη απογοητευτεί με τις κινηματογραφικές μεταφορές των κόμικ του From Hell και The League of Extraordinary Gentlemen, αφού διάβασε το σενάριο του V for Vendetta αρνήθηκε να δει την ταινία και αποστασιοποιήθηκε από αυτή.

Η ταινία έχει θεωρηθεί από πολλές πολιτικές ομάδες ως μια αλληγορία της καταπίεσης από την κυβέρνηση, με ελευθεριακούς και αναρχικούς να την έχουν χρησιμοποιήσει για να προωθήσουν τις πεποιθήσεις τους. Οι ακτιβιστές που ανήκουν στην ομάδα Ανώνυμοι (Anonymous) χρησιμοποιούν την ίδια μάσκα του Γκάι Φωκς, που έγινε δημοφιλής από την ταινία, όταν εμφανίζονται δημοσίως σε πολλές εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, μιμούμενοι μία από τις βασικές σκηνές της. Ο Λόιντ έχει δηλώσει: “Η μάσκα του Γκάι Φωκς έχει πλέον γίνει ένα κοινό εμπορικό σήμα και ένα βολικό πλακάτ για χρήση σε διαμαρτυρία κατά της τυραννίας – και είμαι χαρούμενος με τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν, φαίνεται αρκετά μοναδικό, ένα πρότυπο της λαϊκής κουλτούρας να χρησιμοποιείται κατά αυτό το τρόπο”.

© SanSimera.gr

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.