Γιατί η BA.5 προκαλεί τόσες επαναμολύνσεις; “Παίζουμε με τη φωτιά”

 Γιατί η BA.5 προκαλεί τόσες επαναμολύνσεις; “Παίζουμε με τη φωτιά”

Η BA.5, από τις επικρατούσες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Omicron του κοροναϊού, προκαλεί εκτεταμένα κύματα μόλυνσης παγκοσμίως. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνδεόταν με το 52% των περιπτώσεων που αναλύθηκαν στα τέλη Ιουνίου, και την 3η εβδομάδα του Ιουνίου με το 37%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 65% των λοιμώξεων.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η υποπαραλλαγή BA.5 δεν είναι νέα. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ από τον Απρίλιο.

Είναι μια «αδελφή παραλλαγή» (sister variant) του στελέχους Omicron που κυριαρχεί παγκοσμίως από τα τέλη του 2021 και έχει ήδη προκαλέσει κορυφώσεις στα ποσοστά κρουσμάτων σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά κράτη της Ευρώπης και την Αυστραλία.

Τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως αυξάνονται επί τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Γιατί είναι τόσο μεταδοτικό το BA.5  

Όπως και το «αδερφάκι» το BA.4, το BA.5 είναι ένα ιδιαίτερα ικανό στέλεχος στην αποφυγή της ανοσολογικής προστασίας που παρέχεται είτε με εμβολιασμό είτε με προηγούμενη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Για αυτόν τον λόγο, «το BA.5 έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron που κυκλοφορούν», είπε η επιδημιολόγος Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουλίου.

  • «Για πολλούς ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι επαναμολύνονται, συχνά, ακόμη και λίγο καιρό μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19». Μάλιστα, η Van Kerkhove σημείωσε ότι ο ΠΟΥ αξιολογεί τις αναφορές για επαναμολύνσεις.

«Έχουμε πλεον πάρα πολλά στοιχεία ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με την Omicron μολύνονται κυρίως από το BA.5. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», επεσήμανε ο ιολόγος Gregory Poland, ερευνητής εμβολίων στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Ωστόσο, ενώ τα αυξανόμενα κρούσματα έχουν προκαλέσει περισσότερες νοσηλείες σε ορισμένες χώρες, οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί δραματικά.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, αν όχι από μόλυνση.

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η υποπαραλλαγή BA.5 είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε από τις άλλες υποπαραλλαγές της Omicron, τόνισε η Van Kerkhove του ΠΟΥ, αν και οι κορυφώσεις στα κρούσματα μπορεί να θέσουν τις υπηρεσίες υγείας υπό πίεση και να διακινδυνεύσουν περισσότεροι πολίτες να νοσήσουν από COVID-19.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν, αυτό το διάστημα, προσαρμοσμένα εμβόλια που στοχεύουν άμεσα τις νεότερες παραλλαγές της Omicron.

Αξίζει να αναφερθεί κάτι άλλο που επισημαίνει τόσο ο ΠΟΥ όσο και άλλοι διεθνείς φορείς αρμόδιοι για τη δημόσια Υγεία, ότι δηλαδή η συνεχιζόμενη πανδημία -που παρατείνεται από την ανισότητα των εμβολίων και την επιθυμία σε πολλές χώρες να «περάσουν» την COVID-19- θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες νέες και απρόβλεπτες παραλλαγές.

Οι επιστήμονες εφιστούν ήδη την προσοχή στην υποπαραλλαγή BA.2.75, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η οποία έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και εξαπλώνεται γρήγορα.

Ο ΠΟΥ δήλωσε την Τρίτη ότι η πανδημία παραμένει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία και οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση όταν αυξάνονται τα κρούσματα, παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

«Αυτό που οι άνθρωποι βασικά δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όταν υπάρχει αυτό το υψηλό επίπεδο μετάδοσης της κοινότητας, αυτό θα μεταλλαχθεί», τόνισε ο Gregory Poland. «Ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει. Παίζουμε με τη φωτιά». 

Πηγή: Reuters Health

Παναγιώτης Δρίβας