Γιατί δεν απέδωσε το lockdown: Οι τρεις παράγοντες σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους

 Γιατί δεν απέδωσε το lockdown: Οι τρεις παράγοντες σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους

Στο γιατί στην Αττική δεν απέδωσαν τα μέτρα του lockdown αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή (19/3) ενημέρωση.

Η επιτροπή ειδικών υποστηρίζει πως η αύξηση των κρουσμάτων μετάλλαξης, ο χειμώνας, αλλά και η δικαιολογημένη κόπωση συμβάλλουν σημαντικά στην αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην Αττική.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό ραβδί τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για την ψυχική κόπωση των πολιτών, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ» σχολίασε η λοιμωξιολόγος, αναφέροντας πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όσο την περασμένη εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών, 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται μόνο στην Αττική.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα από το Αττικό νοσοκομείο στο οποίο και εργάζεται. Στο Αττικό από την 1η Μαρτίου εισήχθησαν 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 52 σε ΜΕΘ. Η επιδημιολογική εικόνα ωστόσο, δείχνει πίεση στα νοσοκομεία και στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση έχουμε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, χάρη στους εμβολιασμούς, «ήδη βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και ίσως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ηλικιακή ομάδα των 70 και άνω».

Σάλος με το βίντεο του δυστυχήματος στη Βουλή με θύμα τον Ιάσονα- Έρευνα διέταξε ο Τασούλας- Ερωτηματικά για τον οδηγό και τον (απόντα) τροχονόμο (vid)

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε. «Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε και τόνισε πως αναζητήθηκε η χρυσή τομή με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους

Σχετικά Άρθρα