Γιατί δεν ανακοινώθηκαν σήμερα τα κρούσματα

 Γιατί  δεν ανακοινώθηκαν σήμερα τα κρούσματα

Στο Ισραήλ οι πολίτες ψήφισαν ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, ή με ειδικές συνθήκες που εξασφάλιζαν προστασία για τον Covid

Η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα δημοσιευτεί την Τρίτη (12/07), και για αυτό το λόγο δεν θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα (11/07) τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών.

Με δεδομένο ότι την Κυριακή 10 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η εβδομάδα ISO 27 του έτους, αύριο θα δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση έτσι ώστε τα δεδομένα της εβδομάδας να είναι πλήρη.

Εξαιτίας αυτής της μετάβασης από την καθημερινή ενημέρωση στην εβδομαδιαία έκθεση, σήμερα δεν θα υπάρξει ενημέρωση λόγω της έναρξης της επομένης εβδομάδας (ISO 28).

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΕΟΔΥ πριν από μερικές ημέρες, παρέθετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων, που γινόταν μέχρι τώρα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση «σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης». Υπογραμμίζει, δε, ότι παρόμοια τακτική ακολουθείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κρούσματα: Ο ΕΟΔΥ για την εβδομαδιαία ενημέρωση

«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφορικά με την πανδημία της COVID-19, υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές. Παρόμοια δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας δημοσιεύονται και στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC υποδεικνύοντας ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε
απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα. Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.

Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού. Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών για τους λόγους που αναφέρονται και παραπάνω».

Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης για την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα

«Η λογική η οποία υπάρχει στην καταγραφή που ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι πλέον θα έχουμε μία αναφορά, οπότε σε αυτήν την αναφορά θα μαθαίνονται κανονικά και οι θάνατοι και τα κρούσματα πόσα είναι όλη την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι πόσοι είναι.

Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ALPHA.

Για το νέο κύμα της πανδημίας

«Είμαστε σε ένα κύμα που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωση υπό την έννοια ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%, 120% αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10% πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες.

Και να σας θυμίσω ότι ενώ υπήρξαν ειδικοί στην αρχή που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100, προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Έρχεται λοιπόν η κουβέντα για τα μέτρα, γιατί την ακούω αυτή την κουβέντα. Ποιο είναι δηλαδή το μέτρο; Εγώ έχω ρωτήσει και την αντιπολίτευση. Λένε να επαναφέρουμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Τι λέμε λοιπόν εμείς; Να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. Από εκεί και πέρα δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις.

Στις απλές κλίνες θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό και παράλληλα σε συνεργασία έχουμε μιλήσει και με ιδιώτες πάλι αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Και προσέξτε, όπως είπατε και προηγουμένως και στην εκπομπή σας έχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε.

Οπότε καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνει το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρείται ο τουρισμός κανονικά. Να έχουμε παραπάνω πληθυσμό στη χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τα 10.000.000, είναι και όλοι οι τουρίστες. Και να διαχειριζόμαστε την πανδημία είναι ένας μεγάλος αγώνας που δίνουν οι γυναίκες και οι άνδρες και πραγματικά το καλοκαίρι θα παραμείνουμε στο σχέδιο όπως το έχουμε πει» σημείωσε.

Για τη χρήση της μάσκας

«Εμείς αυτή τη στιγμή θεωρούμε και είναι μια ξεκάθαρη θέση ότι η μάσκα, το έχουμε ως σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός και στους κλειστούς χώρους. Υποχρεωτικότητα έχουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι χώρος μετάδοσης του κορονοϊού εκεί πέρα έχει παραμείνει η υποχρεωτικότητα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο» τόνισε.

«Βεβαίως και κάναμε και επιπλέον παραγγελία για να υπάρχουν, αυτή τη στιγμή τα αντιϊικά φάρμακα δίνονται με ένα υποδειγματικό σύστημα που έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση και την αποστολή, δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία γιατί με ρωτήσατε και πριν ξεκινήσουμε αλλά έχω δεχθεί και ερωτήσεις.

Για τα Αντιϊικά φάρμακα

Όλοι λαμβάνουν τα φάρμακα, το μόνο πρόβλημα συνήθως υπάρχει στις Κυριακές που είναι δύσκολες οι αποστολές, οπότε εκεί πέρα εξυπηρετούνται κατά βάση οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν συνταγογραφήσει πιο αργά και λήγει το πενθήμερο.

Συνεχίζεται κανονικά, καλούμε τους γιατρούς να γράφουν τα αντιϊικά, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα που δείχνουν ότι έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη βαριά νόσηση, απλώς επειδή είναι μαζικά φάρμακα δηλαδή δεν δίνονται όταν ο άλλος είναι επιβαρυμένος αλλά δίνονται στην αρχή, τα δίνουμε στοχευμένα στις κατηγορίες που κινδυνεύουν», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα