Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ) στο libre: “Να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ”

 Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ) στο libre: “Να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ”

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, υπολογίζει -με στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ- τα ποσοστά θνητότητας ασθενών με κοροναϊό στις ΜΕΘ, και προσθέτει ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, καθώς –όπως τονίζει– είναι ελλιπή τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Χτες το απόγευμα (Παρασκευή 11/2), η ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό ανέφερε: «Ανακοινώνουμε 17.656 νέα κρούσματα και 92 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.146.798 και των θυμάτων σε 24.609. Παραμένουν διασωληνωμένοι 512 συμπολίτες μας, ενώ 4.131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ…».

Στο libre μίλησε ο κ. Γιαννάκος για τους θανάτους ασθενών από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ και για το αίτημά του να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας αναλυτικά επίσημα στοιχεία για: 

τον αριθμό θανόντων εντός και εκτός ΜΕΘ, τον αριθμό θανόντων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, τις ημέρες αναμονής διασωληνωμένων για ΜΕΘ, το ποσοστό θνητότητας εντός ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διατυπώνει το συλλογισμό του ως εξής:

«Με βάσει την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου 2022, έχουμε 24.609 νεκρούς από κορονοϊό και από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 4.131 ασθενείς.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ, από τα στοιχεία των νοσοκομείων είναι κοντά στο 62%. Το ίδιο αναφέρουν έρευνες επιστημόνων.  Με δεδομένο ότι εξήλθε το 38% των ασθενών από τις ΜΕΘ, το οποίο αντιστοιχεί σε 4.131 ασθενείς, προκύπτει ότι συνολικά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λιγότεροι των 11.000. Εξ αυτών προκύπτει ότι οι θάνατοι εντός των ΜΕΘ είναι κοντά στους 7.000 ασθενών και τα εξιτήρια 4.131»

«Στην κορύφωση των κυμάτων της πανδημίας το ποσοστό θνητότητας εκτός ΜΕΘ ήταν κοντά στο 85%!» 

«Από τους 24.609 που ήταν συνολικά οι νεκροί της πανδημίας (έως την Παρασκευή 11/2) περισσότεροι από 17.500 πέθαναν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή ποσοστό περίπου 72%. Εάν συνυπολογίσει κανείς τους νεκρούς σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, το ποσοστό των θανόντων εκτός κανονικών ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται κοντά στο 75%. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτό το ποσοστό είναι ένας μέσος όρος και ότι το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου είχαμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους, αυτό σημαίνει ότι στην κορύφωση των εξάρσεων η θνητότητα υπολογίζεται ότι ήταν παραπάνω από το μέσο όρο, περίπου 85%!».

«Επισημαίνουμε ότι, εάν αυτό το ποσοστό μειωθεί, δηλαδή η θνητότητα στις ΜΕΘ, σημαίνει ότι τόσο λιγότεροι νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, συνεχίζοντας το συλλογισμό του, ο οποίος σημειώνει ότι βασίζεται σε απλά μαθηματικά. 

«Αυτά τα στοιχεία δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας!».

«Γιατί δεν δίνουν (κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας) καθόλου επίσημα στοιχεία για το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ;»

«Ζητάμε, λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα, να μας δώσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τα ακόλουθα αναλυτικά στοιχεία: 

·         Αριθμό θανόντων εντός και εκτός ΜΕΘ.

·         Αριθμό θανόντων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

·         Ημέρες αναμονής διασωληνωμένων για ΜΕΘ.

·         Ποσοστό θνητότητας εντός ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία.

Υπάρχουν νοσοκομεία που δε διαθέτουν ΜΕΘ Covid και όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ (π.χ. ΝΟΣΟΚ.ΝΙΚΑΙΑΣ  445 νεκροί)».

Ερωτώμενος, ο κ. Γιαννάκος εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά του για δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων, απάντησε: «Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει αυτά τα στοιχεία, γιατί θα φανεί η παθογένεια του συστήματος», διευκρινίζοντας ότι τα νοσοκομεία «τηρούν τα στοιχεία αυτά και τα δίνουν στο υπουργείο αλλά το υπουργείο δεν τα δημοσιοποιεί».  

«Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί!»

«Πρέπει να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Είναι αδιανόητο αυτό το ποσοστό. Αποδεικνύει ότι πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όταν, δυστυχώς, το 75%, δηλαδή περίπου 17.500 θάνατοι έχουν συμβεί στις κλινικές, ενώ κανονικά στην πλειονότητά τους αυτοί οι των ασθενείς έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ και να δίνουν εκεί τη μάχη για τη ζωή τους»._ 

Σχετικά Άρθρα