• 14 Ιουνίου, 2021

Για τέταρτο κύμα κοροναϊού τον Σεπτέμβριο προειδοποιούν οι ειδικοί παρά τα ρεκόρ στους εμβολιασμούς

 Για τέταρτο κύμα κοροναϊού τον Σεπτέμβριο προειδοποιούν οι ειδικοί παρά τα ρεκόρ στους εμβολιασμούς

Παρά τα ρεκόρ των εμβολιασμών που γίνονται στην χώρα μας όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των αρμοδίων και την ικανοποίηση που εκφράζουν, η χώρα δεν αποκλείεται να μπει σε ένα τέταρτο κύμα κοροναϊού, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Η γενική εικόνα είναι πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και η παρενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια. Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α’ δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β’ δόση με άλλο εμβόλιο».

Αναφορικά με την αξιοπιστία των self tests και για τις περιπτώσεις που άτομα, ενώ είχαν τα συμπτώματα το self test έβγαινε αρνητικό, ενώ το μοριακό θετικό, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε πως: «στην περίπτωση που άτομο έχει συμπτώματα θα πρέπει να πάει κατευθείαν να κάνει ή το μοριακό ή το rapid. Τα αυτοδιαγνωστικά δεν έχουν την ίδια ακριβώς ευαισθησία και ειδικότητα με τα προηγούμενα». «Τα self test είναι ένα εργαλείο Δημόσιας Υγείας, έχει σαν στόχο να εντοπίσει ασυμπτωματικούς ασθενείς. Θα ανιχνεύσει ένα σημαντικότατο ποσοστό» πρόσθεσε.

Σοκ από τις προσβλητικές εκφράσεις on camera του εφοπλιστή Λασκαρίδη κατά πρωθυπουργού – Άφωνος ο Πλακιωτάκης (vid)

Τέλος, ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύματος τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν αποκλείεται. Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε».


Παυλάκης: Δεν έχουμε τελειώσει – Θα υπάρξει και τέταρτο κύμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι με τον κοροναϊό δεν έχουμε τελειώσει, ενώ θα υπάρξει και τέταρτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας

«Δυστυχώς, θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική».

Σημείωσε πάντως ότι, με κοινωνική ευθύνη όλων, μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κοροναϊού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι, με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια «είναι θαυμαστά, αλλά δεν είναι θαυματουργά».

Για τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου», όπως είπε. Και επέμεινε ότι, χωρίς μέτρα, όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.