• 25 Ιανουαρίου, 2021

Για “πορεία 6 μηνών” του Oruc Reis μιλά ο τουρκικός τύπος σε ρυθμούς προπαγάνδας

 Για “πορεία 6 μηνών” του Oruc Reis μιλά ο τουρκικός τύπος σε ρυθμούς προπαγάνδας

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Άγκυρα να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις και την Αθήνα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ο τουρκικός Τύπος «ξεσαλώνει».

Το θέμα του Oruc Reis φιγουράρει στις πρώτες σελίδες των τουρκικών εφημερίδων, που αναφέρουν μάλιστα πως «η πορεία του Oruc Reis και η εξάμηνη (;) πορεία του προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα». Άλλη εφημερίδα μιλά για «ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών».

Hurriyet

«Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Oruc Reis στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μερκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί» γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Yeni Safak

«Δεν υποχωρούμε στην Aνατολική Μεσόγειο. Το Oruc Reis ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Oruc Reis θα παει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

CumHuriyet

«Ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών» χαρακτήριζει η εφημερίδα CumHuriyet την «έξοδο» του Oruc Reis, σημειώνοντας «Το Oruc Reis στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό».

Sabah

«Καλή τύχη Oruc Reis. Προκάλεσε πανικό στους Ελληνες και στους Ελληνοκύπριους» επισημαίνει η Sabah.