• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Γεροβασίλη: Η συναίνεση κουράζει τον πρωθυπουργό, προτιμά το “Μητσοτάκης ή χάος”

 Γεροβασίλη: Η συναίνεση κουράζει τον πρωθυπουργό, προτιμά το “Μητσοτάκης ή χάος”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξ αρχής σταθεί με πλήρη ευθύνη ως αξιωματική αντιπολίτευση στη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, την υγειονομική, την κλιματική. Η συναινετική μας στάση έχει αποδειχθεί. Και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας όπου προτείναμε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου ενιαίου φορέα ο οποίος θα δρα διαχρονικά και θα υφίσταται ανεξαρτήτως της εναλλαγής κυβερνήσεων» τονίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Άρα, συνεχίζει, η συναίνεση είναι κάτι που αφορά τον σχεδιασμό και τη στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Επί αυτών των ζητημάτων επιτυγχάνεται. Δεν αφορά το ένα πρόσωπο. Δεν υπάρχει πουθενά ο ένας σοφός ο οποίος θα απαντήσει στα επικίνδυνα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε και που θα ξαναβρούμε μπροστά μας. Η απειλή της κλιματικής κρίσης απαιτεί συζήτηση με επιστημονικούς φορείς, με την τοπική αυτοδιοίκηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να αντιμετωπιστεί».

Κατά την ίδια, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επ’ αυτών πρόταση νόμου πριν τις εκλογές. Άλλαξε η κυβέρνηση και ξανακατατέθηκε αυτή η πρόταση προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Αντ’ αυτού είδαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και το Μάρτιο τέθηκε σε αναστολή ως ανεφάρμοστο. Εν ολίγοις: το ζήτημα του προσώπου που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι κάτι που έπεται όλου αυτού του σχεδιασμού, αν είχε υπάρξει. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ!

Μετά δε το φιάσκο του ανασχηματισμού και το φιάσκο του κ. Αποστολάκη ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε πως «κουράστηκε» με την υπόθεση της συναίνεσης και καταλήξαμε ξανά στο «Μητσοτάκης ή χάος». Η αλήθεια είναι πως η συναίνεση είναι μία κοπιώδης διαδικασία που απαιτεί διάλογο επί στρατηγικής και προοπτικής. Η συναίνεση δε γίνεται κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ορίζει ένα πρόσωπο στο οποίο καλούμαστε να συμφωνήσουμε. Δεν σχετίζεται με επικοινωνιακές μπλόφες».

Αναφορικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «μέρες πριν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη διαμόρφωσαν κλίμα υψηλών προσδοκιών περί προγράμματος 3,4 δις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Στη ΔΕΘ τελικώς εξαγγέλθηκαν 404 εκ ευρώ και παράταση κάποιων μέτρων που ήδη τρέχουν. Η υποτιθέμενη προτεραιότητα που έδωσε στους νέους δεν φτάνει ούτε το 1% του συνολικού πακέτου! Άλλο πράγμα η επικοινωνία, άλλο η πραγματική ζωή».

Όπως επεσήμανε, «σημασία πάντα στη ΔΕΘ έχει και το τι δεν ειπώθηκε. Παρεμβάσεις οι οποίες θα ανακόψουν το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στην αγορά. Ανακοίνωσε ενίσχυση νοικοκυριών για 3 μήνες! Δεν ανακοίνωσε μέτρα κρατικής παρέμβασης ούτως ώστε να συγκρατηθεί το κύμα ακρίβειας. Πέραν της αυτορρύθμισης της αγοράς υπάρχει και το κράτος! Δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για κρατική παρέμβαση, για την Αρχή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Όσον αφορά την τιμή του ρεύματος, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η χώρα μας είχε το ακριβότερο ρεύμα πανευρωπαϊκά και οι επερχόμενες αυξήσεις είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το κόστος της ενέργειας σε καιρό μνημονίων και εσείς το αυξήσατε με το καλημέρα; Και το αυξήσατε τόσο ώστε η δική μας μείωση της τάξης του 12% να απορροφηθεί από τη δική σας αύξηση και να μην δουν μεταβολή οι πολίτες; Γιατί το πρώτο σας μέλημα ήταν η κατακόρυφη αύξηση στους μισθούς των golden boys στη ΔΕΗ; Τι δουλειά έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να εμποδίσει αυτή την έκρηξη των τιμών;» αναρωτήθηκε.