• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Γεροτζιάφας: Πρόβλημα στρατηγικής στην Ελλάδα με την πανδημία – Θωμαίδης: Εφιαλτική πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα

 Γεροτζιάφας: Πρόβλημα στρατηγικής στην Ελλάδα με την πανδημία – Θωμαίδης: Εφιαλτική πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα

Lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο προτείνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, 10.000 κρούσματα στις 15 Νοεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Γεροτζιάφας:

Ο ίδιος εντοπίζει πρόβλημα στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Εξήγησε αναλυτικά:

Ακρίτα: “Αληθεύει ότι κ. Βασιλακόπουλος έψαχνε ταίρι…”

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο-Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής».

Θωμαΐδης: Μέτρα για να μη φτάσουμε 10.000 κρούσματα

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» είπε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα -που πρόσφατα την απορρίψαμε από επίσημα χείλη- ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό μέχρι 15 Νοεμβρίου να έχουμε διπλάσια κρούσματα από ότι σήμερα, δηλαδή 10.000, καθώς, όπως είπε, «η δυναμική της πανδημίας χωρίς μέτρα μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο».