Γερμανικό “μπλόκο” σε κοινό ανακοινωθέν των “27” για καταδίκη της Τουρκίας- Το Βερολίνο αντιδρά στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

 Γερμανικό “μπλόκο” σε κοινό ανακοινωθέν των “27” για καταδίκη της Τουρκίας- Το Βερολίνο αντιδρά στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Απαράδεκτη στάση τήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στο οποίο συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας, καθώς δεν στάθηκε εφικτό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν των “27” που να καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό πως το Βερολίνο εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε την αντίθεσή του ως προς το timing (πιθανώς και την ουσία) της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, κάτι που είχε διαφανεί τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο.

Ενώ μέχρις ώρας η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αποδώσει, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την αντίθεσή του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας συνεδρίασης εκδηλώθηκε νωρίτερα στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Αντ’ αυτού, σε tweet προ ολίγου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου να αναφερθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός μορατόριουμ σε ερευνητικές δραστηριότητες σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. (στο ΣΕΥ της 13.7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» (σ.σ.: στο ΣΕΥ στις 27-28 Αυγούστου, στο οποίο ωστόσο, εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα του, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις).

Ο κ. Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, «ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε. Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, αλλά «όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού» και «επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς».

Στο θέμα παρενέβη αργά το βράδυ με ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος:

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα