• 4 Αυγούστου, 2021

Γερμανία: Τέλος η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις “περιοχές κινδύνου”

 Γερμανία: Τέλος η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις “περιοχές κινδύνου”

Καταργείται από την Πέμπτη η γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κοροναϊού, ενώ ταυτόχρονα δεν θα αποτρέπει πλέον η Γερμανία τους πολίτες της από τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό. Έτσι, από αύριο 1 Ιουλίου και ύστερα από έναν χρόνο, δεν θα ισχύει η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για όλες τις «περιοχές κινδύνου», στις οποίες διαπιστώνονται περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, εντός επτά ημερών.

Η νέα απόφαση θα επηρεάσει τα ταξίδια σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο μεμονωμένες περιοχές στην Ισπανία, την Κροατία και τη Σουηδία, ταξινομούνται αυτή τη στιγμή ως «περιοχές κινδύνου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση πάρθηκε λόγω της «βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης» τόσο στη Γερμανία και στην Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες, στην εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στις «περιοχές κινδύνου», οι οδηγίες θα συνιστούν απλώς «ιδιαίτερη προσοχή»

Παραμένει σε ισχύ ωστόσο, η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπου τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι περισσότερα από 200, καθώς και για τις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κοροναϊού. Στην Ευρώπη αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

«Ο χρόνος των γενικών προειδοποιήσεων έχει τελειώσει. Όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των περιορισμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι στο εξής μια περιοχή με παραλλαγές θα αξιολογείται «ως μεμονωμένη περιοχή και μόνο με βάση τους αριθμούς που θα καθιστούν απολύτως απαραίτητη μια τέτοια αξιολόγηση».

Όποιος εισέρχεται ή επιστρέφει στη Γερμανία από περιοχή με έξαρση των μεταλλάξεων του ιού θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Επίσης δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για όποιον δεν είναι γερμανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος Γερμανίας από χώρες με έξαρση μεταλλάξεων