• 28 Ιουλίου, 2021

Γερμανία: Συμφέρει την ΕΕ νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό

 Γερμανία: Συμφέρει την ΕΕ νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Στην επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό καλεί ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24-25 Ιουνίου, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Χάικος Μάας χαρακτηρίζει συμφέρουσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την επικαιροποίηση της συμφωνίας -έναντι περαιτέρω χρηματοδότησης.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, o Χάικο Μάας αναφέρει πως η πρόοδος της Τουρκίας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως και η Άγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου στην Τουρκία» δήλωσε ο Μάας.

Και προσέθεσε πως αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Πάντως, μόλις προ ημερών, στη συνάντησή του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του SPD Νιλς Σμιντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά.