• 21 Ιουνίου, 2021

Γερμανία: Πέθανε ο τελευταίος από τους ελευθερωτές του Άουσβιτς

 Γερμανία: Πέθανε ο τελευταίος από τους ελευθερωτές του Άουσβιτς

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Νταβίντ Ντουσμάν, ο τελευταίος επιζών από τους Σοβιετικούς στρατιώτες, που είχαν συμμετάσχει στην απελευθέρωση του Άουσβιτς από τους Ναζί το 1945. Ο Ντουσμάν οδήγησε το τεθωρακισμένο όχημα T-34 για να ρίξει τον ηλεκτροφόρο φράκτη του στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τον θάνατο του Ντουσμάν, που πέθανε το βράδυ της Παρασκευής σε κλινική του Μονάχου, όπου νοσηλευόταν, ανακοίνωσε η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης, που τον χαρακτηρίζει «ήρωα-ελευθερωτή του Άουσβιτς».

Ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού Νταβίντ Ντουσμάν, που μετά τον πόλεμο έγινε διεθνής αθλητής στην ξιφασκία, είχε δηλώσει το 2015 στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung: «Δεν ξέραμε σχεδόν τίποτα για το Άουσβιτς αλλά όταν μπήκαμε μέσα είχε παντού σκελετωμένους ανθρώπους. Βγήκαν από τα οδοφράγματα, κάθονταν ή ξάπλωναν ανάμεσα στους νεκρούς. Φρίκη. Τους πετάξαμε όλες τις κονσέρβες με το φαγητό που είχαμε και συνεχίσαμε να καταδιώκουμε τους φασίστες».

Όπως εξήγησε, μόνο μετά το τέλος του πολέμου απέκτησε πλήρη γνώση των φρικαλεοτήτων μέσα στο στρατόπεδο.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Εβραίοι. Από αυτούς το ένα εκατομμύριο δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην Πολωνία, η πλειονότητά τους στους θαλάμους αερίων, όπου σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί ομοφυλόφιλοι.

Ο Ντουσμάν ήταν ένας από τους 69 άνδρες της μεραρχίας του, που επέζησαν στον πόλεμο αλλά με σοβαρούς τραυματισμούς. Παρά τους τραυματισμούς αυτούς, ασχολήθηκε με την ξιφασκία, εκπροσωπώντας την τότε Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους προπονητές του αθλήματος.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γερμανός Τόμας Μπαχ, δήλωσε: «Συναντηθήκαμε το 1970. Αμέσως προσφέρθηκε να με βοηθήσει και να με συμβουλέψει, έγινε φίλος μου, παρά το γεγονός ότι έζησε τον πόλεμο, βρέθηκε στο Άουσβιτς και ήταν εβραϊκής καταγωγής».

«Αυτή την ανθρωπιά του δεν θα την ξεχάσω ποτέ», πρόσθεσε ο Μπαχ για τον Ντουσμάν, που έως και τα 94 χρόνια του παρέδιδε μαθήματα ξιφασκίας.