• 17 Μαΐου, 2021

Γερμανία εναντίον Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας

 Γερμανία εναντίον Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για προκλήσεις στο ουκρανικό ζήτημα, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους της του ΝΑΤΟ.

“Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ρωσική πλευρά κάνει τα πάντα για να προκαλέσει αντιδράσεις”, δήλωσε η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, προσθέτοντας ότι “με την Ουκρανία δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε αυτό το πεδίο”.

Pεπορτάζ- “βόμβα” της La Stampa: Η Ε.Ε. δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και Johnson&Johnson

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα από τις αρχές της χρονιάς έχει αναζωπυρωθεί η βία στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών.

“Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, ότι πρόκειται για ασκήσεις, τότε υπάρχουν διεθνείς κανόνες που προβλέπονται γι’αυτό για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη”, υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

“Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας, τα πράγματα είναι σαφή”, βεβαίωσε παράλληλα.

Ταυτοχρόνως είναι επίσης προφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος “δεν αναμένει παρά ένα βήμα (της Ουκρανίας) προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να δράσει περαιτέρω”, σημείωσε όσον αφορά τους κινδύνους άμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Η υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση παρακολουθείται “με ανησυχία”. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα γενικευθεί”, υπογράμμισε, χαιρετίζοντας το Κίεβο για την “μετρημένη” μέχρι στιγμής αντίδρασή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ