• 17 Ιανουαρίου, 2021

Γερμανία: “Χαλάρωση των μέτρων σημαίνει κίνδυνος επιμήκυνσης του lockdown”

 Γερμανία: “Χαλάρωση των μέτρων σημαίνει κίνδυνος επιμήκυνσης του lockdown”

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του lockdown στη Γερμανία, εάν τα πρόσφατα συμφωνθέντα με τα κρατίδια μέτρα δεν εφαρμοστούν με συνέπεια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Με κάθε χαλάρωση τώρα, η πιθανότητα αναγκαίων περιορισμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός του σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters TV.

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που εμπλέκεται σε θανατηφόρο πυροβολισμό στο Καπιτώλιο

Στην καγκελαρία υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια απομακρύνονται ήδη από τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις που έλαβαν με την καγκελάριο Μέρκελ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ορισμένα κρατίδια, κυρίως κυβερνώμενα από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά σχολεία από τα μέσα Ιανουαρίου.

Άλλα κρατίδια, όπως αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δεν θέλουν προς το παρόν να εφαρμόσουν τον περιορισμό της εμβέλειας κίνησης των πολιτών στα 15 χιλιόμετρα σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Επίσης, το κρατίδιο του Βερολίνου θέλει να επιτρέψει στους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου να ξαναγυρίσουν στα σχολεία από τις 18 Ιανουαρίου, κάτι το οποίο επικρίνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) του Βερολίνου.

Υπάρχουν επίσης αποκλίσεις από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα στα κρατίδια της Έσσης και του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας.

Το κύριο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι ο περιορισμός του εύρους κίνησης των πολιτών εντός των περιοχών υψηλού κινδύνου σε ακτίνα μόνο 15 χιλιομέτρων.

Η πίεση από την οικονομία αυξάνεται επίσης: Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI ζήτησε τον τερματισμό των τουριστικών οδηγιών και των υποχρεώσεων καραντίνας, διότι έχουν ήδη εγκριθεί στην ΕΕ δύο εμβόλια.

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Μπράουν προειδοποίησε όμως για ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της κατάστασης μέχρι και για πλήρη απώλεια του ελέγχου λόγω της εξάπλωσης μεταλλάξεων του κορονοϊού, όπως αυτές που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία. «Εάν οι μεταλλάξεις εξαπλωθούν, δεδομένου του υψηλού επιπέδου μόλυνσης που έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τους μέγιστους περιορισμούς στην επόμενη συνάντηση της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών των κρατιδίων στις 25 Ιανουαρίου», τόνισε.