• 21 Ιουνίου, 2021

Γερμανία: AstraZeneca για όλους τους ενήλικες

 Γερμανία: AstraZeneca για όλους τους ενήλικες

Την απόφαση να ανεβάσει ταχύτητα στους εμβολιασμούς έλαβε η Γερμανία, επεκτείνοντας τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλους τους ενήλικες, σε μια προσπάθεια να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους κατά του κοροναϊού, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Μέχρι τώρα, η χώρα είχε αποφασίσει να το χορηγεί σε άτομα άνω των 60 ετών, λόγω των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων που συνδέθηκαν με το εμβόλιο.

Ο Σπαν τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι, που δεν ανήκουν στις πρώτες κατηγορίες στη λίστα προτεραιοποίησης, θα υποδεχθούν με χαρά το γεγονός, ότι μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πιο ρεαλιστές και ευέλικτοι», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τώρα στην κρίση των γιατρών την απόφαση για το πότε θα πρέπει να χορηγείται η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό μπορεί να γίνει ανάμεσα στην 4η και 12η εβδομάδα μετά την πρώτη δόση.

Πρώτο βήμα για την ελευθερία εμβολιασμένων και αναρρωσάντων
Στο μεταξύ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag) ενέκρινε σήμερα την άρση ορισμένων περιορισμών της ελευθερίας για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εάν η Άνω Βουλή (Bundesrat) συμφωνήσει επίσης, πολλοί περιορισμοί για αυτές τις ομάδες μπορούν να αρθούν από την Κυριακή.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και μια αρχή του κράτους δικαίου. Πρόκειται επί παραδείγματι για τη χορήγηση της δυνατότητας σε άτομα που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας να μπορούν να συντρώγουν στην τραπεζαρία ξανά στο μέλλον ή να μπορούν τα αδέλφια να επισκεφτούν μαζί τη μητέρα την Ημέρα της γιορτής της Μητέρας», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτις ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Το νομοθετικό διάταγμα ορίζει ότι για άτομα πλήρως εμβολιασθέντα κατά της Covid-19 και για όσα έχουν αναρρώσει, οι ισχύοντες περιορισμοί εξόδου και επαφής και υποχρεώσεις καραντίνας δεν θα ισχύουν πλέον από την Κυριακή. Σε πολλούς τομείς, θα είναι δε ισότιμα με εκείνους που έχουν κάνει αρνητικό διαγνωστικό τεστ, για παράδειγμα όταν ψωνίζουν και όταν επισκέπτονται κομμωτήριο. Η υποχρέωση να φέρουν μάσκα και να τηρούν την απόσταση παραμένει για όλους.

Αύριο η Άνω Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, θα ασχοληθεί επίσης με το εν λόγω διάταγμα.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ χαιρέτισε το γεγονός ότι θα αρθούν μεμονωμένοι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν αναρρώσει πλήρως. Αυτό είναι σωστό, διότι δεν πρέπει να αιτιολογούνται οι ελευθερίες, αλλά οι περιορισμοί των ελευθεριών», τόνισε ο Χάμπεκ στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

«Η νομική κατάσταση είναι σαφής εδώ. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα μπορούν να δεχτούν ξανά περισσότερους επισκέπτες. Όσον αφορά στη στρατηγική των εμβολιασμών, πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση γρήγορα και με ρεαλιστικό τρόπο», πρόσθεσε ο Χάμπεκ στο Deutschlandfunk.