• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Γερμανία: Ανοίγουν ξανά οι οίκοι ανοχής, αλλά με…λίστα

 Γερμανία: Ανοίγουν ξανά οι οίκοι ανοχής, αλλά με…λίστα

Με περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ανοίγουν και πάλι από τις 15 Σεπτεμβρίου οι οίκοι ανοχής σε τέσσερα κρατίδια της Βόρειας Γερμανίας.

Την Τρίτη η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Αμβούργου, Μέλανι Λέοναρντ, ανακοίνωσε ότι, σε συμμόρφωση με τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, οι τοπικές αρχές επιτρέπουν και πάλι τη λειτουργία των οίκων ανοχής από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρινίζει η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Αμβούργου, οι επισκέψεις σε οίκους ανοχής θα γίνονται μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού, αλλά και με την υποχρεωτική τήρηση λίστας, στην οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία των πελατών για πιθανή ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, εξακολουθεί να απαγορεύεται η πορνεία εκτός οργανωμένων χώρων, για παράδειγμα στο αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, το ζήτημα απασχολεί ακόμη και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιόαχιμ Σταμπ. «Η ιχνηλάτηση δεν είναι απλή υπόθεση σε έναν χώρο στον οποίο επικρατεί ιδιαίτερη εχεμύθεια», προειδοποιεί ο Σταμπ, για να συμπληρώσει ότι «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στον κόσμο πως επιβάλλουμε τη χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες, αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουμε τους οίκους ανοχής».

Η εμπειρία του Βερολίνου

Την αρχή είχε κάνει το Βερολίνο, επιτρέποντας τη λειτουργία των οίκων ανοχής από τις 8 Αυγούστου, αλλά μόνο για μία περιορισμένη κλίμακα υπηρεσιών, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ερωτική συνεύρεση. Στη συνέχεια θα επιτρέπονταν και άλλες υπηρεσίες, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Σε διαφορετική περίπτωση», δηλώνει εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής στο τοπικό περιοδικό TIP, «οι γυναίκες (που επιδίδονται στην πορνεία) θα οδηγούνταν στην εξάρτηση λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή στην παρανομία, με ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους».

Για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιόαχιμ Σταμπ η κατάσταση που επικρατεί στο Βερολίνο είναι «τραγελαφική», αλλά ίσως τα όσα συμβαίνουν είναι και αφορμή «για να δούμε συνολικά το νομικό καθεστώς που επικρατεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και σε κοινή επιστολή-έκκλησή τους 16 βουλευτές των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καλούν την πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τις σημερινές απαγορεύσεις. «Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η πορνεία, είναι ότι σε αυτές τις γυναίκες δεν έδωσαν ποτέ άλλη δουλειά εκτός από την πορνεία», λέει ο εκπρόσωπος του SPD για την κοινωνική πολιτική Καρλ Λάουτερμπαχ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να υιοθετήσει το αποκαλούμενο «σουηδικό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο η πορνεία απαγορεύεται και διώκεται ποινικά, αλλά τις ποινικές συνέπειες υφίστανται μόνο οι «πελάτες».