Γεραπετρίτης: Υπήρχε διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός επί ΣΥΡΙΖΑ

 Γεραπετρίτης: Υπήρχε διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός επί ΣΥΡΙΖΑ

Στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του Νίκου Παππά με επιχειρηματίες αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πρόκειται για ένα πολυσύνθετο θέμα, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο μιας σειράς αποκαλύψεων για τις οποίες ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Μόνο εικασίες και ιδίως πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα».

«Αυτό που διαφαίνεται είναι πως υπήρχε μια διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για τις σχετικές αποκαλύψεις, σημειώνοντας πως υπήρχε «διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός», ο οποίος διέκρινε την προηγούμενη διακυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «έγινε μια επιχείρηση –συντονισμένη όπως διαφάνηκε- ώστε να ελεγχθούν οι βραχίονες της εξουσίας».

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη διαδικασία που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να ελεγχθεί το τοπίο στα ΜΜΕ, μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και τον περιορισμένο αριθμό αδειών που σκόπευε να χορηγήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –που πήγαινε κόντρα στο τεχνολογικό ρεύμα.

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η πλειοδοσία στην ενημέρωση είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε λογική. Υπήρχε ένας πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος των θεσμών. Είναι σημαντικό να διαλευκανθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά πως η Δικαιοσύνη έχει επαρκή στοιχεία για να ασχοληθεί με την υπόθεση και να καταδείξει αν πράγματι υπήρξαν όσα καταγγέλλονται.

«Υπήρξε και ένα πολιτικό ζήτημα» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως «οι θεσμοί υπολειτούργησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Υπήρξε μια διάθεση χειραγώγησης των θεσμών».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά για το ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να γνώριζε τις κινήσεις των στενών συνεργατών του, κάνοντας λόγο για ζήτημα «πολιτικής ηθικής» από πλευράς του κ. Τσίπρα.

Άμεσα η λίστα με τα ΜΜΕ

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε και για τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα για τα μέσα ενημέρωσης που έλαβαν χρήματα από το πακέτο των 20 εκατ. ευρώ για τον κοροναϊό.

«Οπωσδήποτε θα δημοσιευτεί ο κατάλογος, μπορεί και σήμερα» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας πως υπήρξε μια καθυστέρηση, καθώς ήταν γραφειοκρατικά δύσκολο να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις των χρημάτων.

Για το θέμα του ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία «έχει να ανέβει ένα πολιτικό βουνό». Παράλληλα, τόνισε πως μια κυβέρνηση που «κατά γενική ομολογία τα έχει πάει καλά», δεν θα έχει δομικές αλλαγές, αλλά θα γίνουν διορθώσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

«Όταν βρίσκεσαι εν τω μέσω μιας κρίσης δεν προχωράς σε αλλαγές, γιατί αυτό δημιουργεί δευτερογενείς αναταραχές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ μιλώντας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης υποστήριξε ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει συλλογικά τις δυσχέρειες της κρίσης που έρχεται, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά υπήρξαν τακτικά υπουργικά συμβούλια, μέσα από τα οποία πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το κυβερνητικό έργο.

Απαντώντας για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει προβολή των πραγμάτων στον εαυτό της. «Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια απόλυτη χειραγώγηση των θεσμών, χρησιμοποιώντας το Σύνταγμα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη» πρόσθεσε.

Στα «σκαριά» νέα μέτρα

Για τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», τονίζοντας ότι απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει η αξιολόγηση νέων -πιο έξυπνων μέτρων, που θα προβλέπουν την επιδότηση της εργασίας και θα αποσκοπούν σε νέες προσλήψεις και διατήρηση του προσωπικού από τις επιχειρήσεις» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξουν μεταβατικές ρήτρες για το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι οποίες θα εγγυώνται την παραμονή των θέσεων εργασίας.

«Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε τα εργαλεία για να παραμείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τη βοήθεια της ΕΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Αγία Σοφία ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σύνθετο το ζήτημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει οργανώσει τις διπλωματικές άμυνές της ώστε να αποφευχθεί ένας μετασχηματισμός στη χρήση ενός οικουμενικού μνημείου.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά Άρθρα