• 20 Οκτωβρίου, 2021

Γεραπετρίτης: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις παρελάσεις

 Γεραπετρίτης: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις παρελάσεις

Το «κύμα» ακρίβειας που επηρεάζει τα νοικοκυριά, η πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, συνθέτουν την ατζέντα που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας, και τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αφαιρέσει μέρος του βάρους από τους ώμους των πολιτών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη γρήγορη ανάκαμψη από το κύμα του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη έχουμε μέσο όρο πληθωρισμού γύρω στο 3,5%, η Ελλάδα ευτυχώς είναι λίγο πάνω από το 2%. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις. Χτες ψηφίστηκε το πρώτο κύμα μέτρων για την επιδότηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού. Από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις. Ακόμα ψηφίστηκε διάταξη και θα υπάρξει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. Γίνεται συνολική προσπάθεια να έχουμε καταπολέμηση της ακρίβειας στην πηγή».

Ο “Κανένας”, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι εκλογές…

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τα πρόσφατα γεγονότα σε Σταυρούπολη και Εύοσμο, ο ίδιος τόνισε ότι «Η αλήθεια είναι ότι κάθε που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, πάντα εμφανίζονται φαινόμενα άκρων. Πιθανότατα να έχουμε αναβάθμιση του φασιστικού φαινομένου. Έχει γίνει προσπάθεια συστηματική από την πολιτεία, που κατέληξε στο να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή εκτός της Βουλής και στο περιθώριο, με τα στελέχη της στη φυλακή. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

«Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη -Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις παρελάσεις»

Σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τις παρελάσεις.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο ίδιος είπε ότι «η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται πάντα στις επιλογές της κυβέρνησης. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος».

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές»

Σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές. Την απόφαση λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Η πεποίθηση που έχω είναι ότι δε θα γίνουν εκλογές, και δεν υπάρχει και λόγος να υπάρξουν».

«Τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα δούμε μια πρώτη γεύση από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη. Έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, αλλά έχουν αυξηθεί τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Μειώθηκε δραστικά η φορολογία, υπήρξε γενικά μια ενθάρρυνση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρξει αύξηση δημοσιονομική που θα μας δώσει χώρο, θα υπάρξει δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για τον κατώτατο μισθό.