Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

«Έχουμε διασφαλίσει τη συνεχή ροή φυσικού αερίου ακόμη και εάν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό δεν κάνουν καλό στην οικονομία. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που έχει να δει ο πλανήτης δεκαετίες. Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Έχουμε και μία τεράστια καραντίνα στην Κίνα που κρατάει ήδη ένα μήνα και με απροσδιόριστη λήξη. Αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα φέρει εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις και ελλείψεις» εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών 90,1.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου στη χώρα μας από τη Ρωσία, το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι «πρώτα απ’ όλα, δεν θα υπάρξει. Τα μέτρα που θα λάβουμε είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο κλείσιμο της στρόφιγγας, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες χώρες της γειτονιάς μας. Η εξάρτηση με το ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει, αλλά δεν είναι στα ύψη όπως είναι για την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που πράγματι αν κλείσει η κάνουλα σχεδόν δεν θα έχουν ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει μέτρα εκτός «ευρωπαϊκής ομπρέλας», ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «ο κ. Πρωθυπουργός είπε καθαρά και ξάστερα από το φόρουμ των Δελφών ότι διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση και αν αυτή δεν έρθει, οφείλουμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από το ρεύμα και τους λογαριασμούς του. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Κατά τον ίδιο, η υφιστάμενη κρίση δεν επηρεάζει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. «Αντιθέτως, πρόσθεσε, στο κομμάτι κυρίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ροή από πριν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μην έρθει μια μεγάλη ξένη εταιρεία στο γραφείο μου γι’ αυτό το λόγο. Ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ μεγάλα projects και είναι στη διαδικασία να δρομολογηθούν πολλά ακόμα. Παράλληλα, το γεγονός ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2022 – παρά τον πόλεμο και τον πληθωρισμό- είναι πάρα πολύ καλή, έχει δημιουργήσει μεγάλες επενδύσεις και στον τουρισμό και στο Real Estate. Με μεγάλη ορμή προχωράνε και όλες οι επενδύσεις της υψηλής τεχνολογίας, όπως της Microsoft, της Amazon Web Servises, της Meta Facebook και άλλες μεγάλες επενδύσεις που έρχονται».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των χωρών της Δύσης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος η έκρηξη στην ενέργεια και η έκρηξη στον πληθωρισμό να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες στη Δύση ασφαλώς και υπάρχει. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Εμείς σε σχέση με τους άλλους έχουμε ένα καλό. Έχουμε περάσει πολύ πρόσφατα από την κρίση του λαϊκισμού και αυτό λειτουργεί εν μέρει αποτρεπτικά. Ο ψηφοφόρος θυμάται ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Εγώ θυμάμαι, το 2014, που μας μιλούσαν για «σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, κατάργηση μνημονίου με ένα άρθρο». Και μετά περάσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν οι πρώτοι σε κατασχέσεις και οι πιο μνημονιακοί. Οπότε, ο κόσμος στην Ελλάδα έχει έναν βαθμό εμβολίου από το λαϊκισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι 100%. Άλλωστε, το κυριότερο επιχείρημα του Πρωθυπουργού για να πείσει την Ευρώπη να πάρει δραστικά μέτρα για την αύξηση του κόστους ενέργειας είναι αυτός ο κίνδυνος του λαϊκισμού που δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

πηγή: newsbeast.gr

Χρήστος Σταθόπουλος