• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Γεννηματά: Κύριο ζήτημα ο ρόλος των τραπεζών- μέχρι χθες σφράγιζαν επιταγές

 Γεννηματά: Κύριο ζήτημα ο ρόλος των τραπεζών- μέχρι χθες σφράγιζαν επιταγές

Μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσων εργάζονται στο ΕΣΥ ζήτησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, είναι κύριο ζήτημα ο ρόλος των τραπεζών και η ρευστότητα στην οικονομία, ενώ ανέφερε ότι οι τράπεζες “μέχρι χθες σφράγιζαν επιταγές αντί να παγώσουν τον Τειρεσία. Και οι χρεώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών τρέχουν κανονικά. Άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Πρέπει να στηρίξουμε όσους παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τις τράπεζες και τα funds”.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του Προϋπολογισμού για το 2020 μετά την ανάσα πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου από το Eurogroup και στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των επιχειρήσεων και όσων θίγονται από την κρίση του κοροναϊού.

“Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την κρίση θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα” υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. “Οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη, το ΕΣΥ.

Να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να γίνουν και νέα. Να εξασφαλιστούν πρόσθετα κρεβάτια νοσηλείας μόνο για ασθενείς με κορονοϊό. Να γίνει προμήθεια αναγκαίου υλικού για προστασία των νοσηλευτών και των γιατρών. Να παγώσουν στην πράξη παντού όλες οι πράξεις που δεν είναι επείγουσες. Αναλώσιμος γιατρός ή νοσηλευτής είναι αναλώσιμος ασθενής. Να ενταχθούν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο σύστημα με το τεστ του κορονοϊού, να γίνει έλεγχος στις τιμές τώρα”.

Επανέλαβε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ τις προνοιακές δομές και το παραϊατρικό προσωπικό. “Προτείναμε μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών στο ΕΣΥ. Οι περιστάσεις το επιβάλλουν” τόνισε.

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διεκδικήσει μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ. “Δεν είμαστε το ίδιο με την Γερμανία. Δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές” είπε.

Ανοσία κι όχι ανοησία της αγέλης


Κλείνοντας σημείωσε ότι “είμαστε αισιόδοξοι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, Μένουμε λίγο σπίτι για να βγούμε λίγο αργότερα. Θέλει κουράγιο, φιλότιμο και ατομική ευθύνη. Θέλει όλους εμάς μαζί, συνεννόηση και ομοψυχία. Δίνουμε την μάχη με υπευθυνότητα. Δεν λέμε για ανοσία, ανοησία λέω εγώ, της αγέλης. Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Όλοι μιλούν για πόλεμο με αόρατο και ύπουλο εχθρό. Έναν μαύρο κύκνο που αλλάζει ροή ιστορίας έρχονται δύσκολες ώρες, όμως ενωμένοι δίνουμε μάχη για την ζωή. Στηρίζουμε το ΕΣΥ και όσους εργάζονται κάθε μέρα για να μπορούμε να μένουμε σπίτι”.