• 15 Απριλίου, 2021

Γεννηματά : “Διμέτωπος” κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα – Τι είπε για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

 Γεννηματά : “Διμέτωπος” κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα – Τι είπε για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Σκληρές αναφορές τόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα επεφύλασσε η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε νωρίτερα. Διαμηνύοντας ότι είναι στενό το … κοστούμι του 8%, όπως ανέφερε σε αυτήν την πρώτη εξ ολοκλήρου διαδικτυακή συνέντευξη, την οποία συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης.

Και πρώτα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: εν πρώτοις τον κατηγόρησε ότι «έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους που είναι οι πρώτοι που πλήττονται με το δόγμα ‘μισή δουλειά, μισός μισθός’. Έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα τους μικρομεσαίους. Όλους αυτούς που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, τα 10 προηγούμενα δύσκολα χρόνια, τους οδηγεί στο κλείσιμο σήμερα. Έχει εγκαταλείψει τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, τον επισιτισμό. Δεν έκανε τίποτα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Έχει εγκαταλείψει τους νέους ανθρώπους. Έχει εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εγκαταλείψει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα στην τύχη του».

Kεντρώα ρητορική

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Φ. Γεννηματά επεσήμανε, ότι «δεν αρκεί η κεντρώα ρητορική. Αυτό που χρειάζεται είναι οι πράξεις και στην πράξη όσα και εάν είπε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) υπέρ του ΕΣΥ, έμεινε στο χειροκρότημα. Δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα φταίει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για ό,τι συμβεί στον τόπο. Και το επόμενο βήμα ξέρουμε ποιο είναι. Είναι αυτό που έλεγε και προεκλογικά. Το επόμενο βήμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι να τεμαχίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το δώσει βορά σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.                 Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία αυτή η αντίληψη», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε:

«Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η αντίληψη των απολύσεων, της ελαστικής εργασίας, μισός μισθός, μισή δουλειά, εκμετάλλευση στην τηλεργασία χωρίς κανένα πλαίσιο. Τα πάντα στους μεγάλους εργοδότες και στους ισχυρούς, μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η πολιτική του κ. Μητσοτάκη για τους μικρομεσαίους, για τις επιχειρήσεις, για τα λουκέτα, για τους επιστήμονες, για τους επαγγελματίες, ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει. Δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία η πολιτική του απέναντι στους συνταξιούχους, απέναντι στο ασφαλιστικό. Η λογική της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος».

Ριζοσπαστική λογική

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε όμως και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν παταγωδώς και ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση. Εγκατέλειψαν γρήγορα τη ριζοσπαστική λογική της πλατείας, όπου σχεδόν συνυπήρχαν με τους φασίστες και τους ακροδεξιούς, όταν είδαν ότι αυτό δεν είχε τίποτε άλλο να τους προσφέρει και σήκωσαν ψηλά τη σημαία της επανίδρυσης, της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με αποτελέσματα τα οποία είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Είναι εξάλλου απολύτως λογικό γιατί ο συνεταίρος του Καμένου δεν μπορεί να ανασυγκροτήσει το χώρο της κεντροαριστεράς».

Ο Α. Τσίπρας αποτελεί, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «έναν αδύναμο αντίπαλο για τον κ. Μητσοτάκη. Δουλεύει για να μαζεύει ψήφους για τον κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να τον εφεύρει. Και είναι φανερό ότι με κάθε τρόπο όποιο σύστημα στηρίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, προσπαθεί να τον συντηρήσει. Γιατί ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει ένα τοξικό πολιτικό λόγο, χωρίς εναλλακτική πρόταση για τη χώρα».

Η παράταξη της αλλαγής

Με δεδομένο, συνεπώς, το διμέτωπο αγώνα του Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρός του περιέγραψε το ρόλο του κόμματος του οποίου ηγείται, ως εξής: «Εμείς είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Είμαστε η παράταξη που ξέρει και μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές και τομές που χρειάζεται ο τόπος. Είμαστε εμείς που μπορούμε να καθοδηγήσουμε αυτή την αλλαγή. Και παρουσιάσαμε στην έκθεση Θεσσαλονίκης την πρότασή μας για τη νέα αλλαγή. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι χρειάζεται ο τόπος για να σταθεί στα πόδια του. Για να έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι, για να έχουν προοπτική οι νέοι άνθρωποι. Να μπορέσουμε να τους φέρουμε πίσω, στην Ελλάδα. Για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική στον Έλληνα αγρότη που είναι η βάση, ο κορμός, ο πυλώνας για την ανάπτυξη. Να δώσουμε προοπτική στον μικρομεσαίο επαγγελματία που με νύχια και με δόντια κρατήθηκε ανοιχτός και πρέπει να κρατηθεί, αλλά πώς; Εμείς λέμε πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός. Απαντάμε σε όλες αυτές τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Και, «έχοντας κάνει πολύ σκληρή αυτοκριτική για το χθες, έχοντας κάνει μια πολύ μεγάλη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό, κρατώντας τα έμπειρα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση γι’ αυτό που χρειάζεται ο τόπος και διεκδικούμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Αρνούμαστε το ρόλο του συμπληρώματος. Και δεν βολευόμαστε με το 8%, γιατί αυτό δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Χρειάζεται ένας ισχυρός, προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ. Αυτό που απέτυχε να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το συνονθύλευμα που σήμερα δεν πατάει σε δυο βάρκες μόνο, σε 32 θα έλεγα εγώ».

Η πρότασή μας

Και στο «δια ταύτα» της πολιτικής πρότασης Γεννηματά, «εμείς είμαστε σε θέση να τον διαμορφώσουμε (σ.σ. τον πόλο). Και γι’ αυτό απευθύνομαι σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Αυτός ο δρόμος της νέας αλλαγής είναι ο δρόμος που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος της δημοκρατικής παράταξης, είναι ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής. Και είναι ο δρόμος που χωρά κάθε δημοκράτη που δεν θέλει εκπτώσεις στις ελευθερίες του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε νέο άνθρωπο που θέλει ποιότητα στη δημόσια παιδεία. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε επαγγελματία που θέλει πόρους, αλλά και κανόνες για να κρατήσει και να μεγαλώσει την επιχείρησή του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε γονιό που θέλει στήριξη για να μεγαλώσει το παιδί του. Είναι ο δρόμος που χωρά κάθε συνταξιούχο που θέλει να νιώθει ασφάλεια και κοινωνική προστασία.

Τομές, κοινωνική προστασία, ανάπτυξη με στήριξη στην εργασία. Γιατί μόνο έτσι ο Έλληνας μπορεί να νιώθει αυτοπεποίθηση αν ζει με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η πρότασή μας και καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη και δημοκράτη να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να κάνουμε τον ισχυρό πόλο που χρειάζεται απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ. Τώρα είναι η ώρα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα και ήδη το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που αργά, αλλά σταθερά φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις του».

Για τα εθνικά θέματα, «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πορεύεται και στα εθνικά θέματα χωρίς στρατηγική. Με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Και αυτό αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για τα συμφέροντα του τόπου. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά χωρίς να έχει ένα σχέδιο και μια συγκροτημένη στρατηγική. Γι’ αυτό αν θέλετε, έχει αποφύγει και τόσες φορές την πρόκλησή μου ο κ. Μητσοτάκης για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Εκεί θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για όλα τα ζητήματα. Δεν το θέλει. Και γιατί δεν το θέλει, γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα; Είναι φανερό ότι επιλέγει τη  μυστική διπλωματία, είναι φανερό ότι έχει κρυφή ατζέντα, είναι φανερό πια μετά και από τον τρόπο που αντιμετώπισε το κοινό ανακοινωθέν για τις Πρέσπες, ότι υπάρχει μια ιστορική υποκρισία σε εθνικά ζητήματα. Είναι διπρόσωπος, είναι Ιανός. Σας θυμίζω ότι για τις Πρέσπες έλεγε ότι είναι εθνική ήττα και επέτρεψε να βγει ανακοινωθέν που τη χαρακτήριζε «ιστορική συμφωνία». Πώς μπορεί κανείς να τον εμπιστευθεί να διαχειριστεί διερευνητικές και διαπραγμάτευση ίσως στη συνέχεια με την Τουρκία;», ανέφερε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας και ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν κάνει καμία αναφορά στην Κύπρο, στην εισβολή και στην κατοχή. Και το δεύτερο θέμα  που έρχεται, είναι: Έχει εγκαταλείψει η ελληνική κυβέρνηση την Κύπρο και τα συμφέροντά της;», διερωτήθηκε.

Για καταλήψεις

Στο φλέγον θέμα των καταλήψεων, προτού γίνει γνωστή πάντως η απόφαση της υπουργού Παιδείας, διεμήνυσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής πως «θέλουμε ανοιχτά σχολεία, είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Αλλά θέλουμε ανοιχτά σχολεία που να είναι ασφαλή για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους. Έχει αποτύχει εδώ η κυβέρνηση και δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους μαθητές για τις καταλήψεις. Την ευθύνη για τις καταλήψεις αυτή τη στιγμή την έχει η ίδια η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Διότι 6 μήνες τώρα, δεν έκαναν απολύτως τίποτε, απουσίαζαν. Έκαναν διακοπές; Δε γνωρίζω τι έκαναν. Όφειλαν να έχουν σχεδιάσει πώς θ’ ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, γιατί ήξεραν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ότι θα είναι εδώ το πρόβλημα και θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί».

Και στη συνέχεια, «δεν έκαναν τίποτε απ’ όλα αυτά, αρκέστηκαν στη μάσκα και στο παγουρίνο. Τι να πω τώρα για τη μάσκα-γίγαντα; Μιλάμε για φιάσκο. Τελικά στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και σηκώνουν το βάρος και στους γονείς τους, η μόνη απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο είναι ένα παγουρίνο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, γιατί δε φταίνε οι μαθητές».

Σκληρή κριτική άσκησε και στο θέμα της άμυνας απέναντι στην επιδημία, ενδεικτικά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυτό που «θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση θα ήταν να βάλει περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μη συνωστίζεται ο κόσμος όλο το καλοκαίρι, αλλά και τώρα ο ένας πάνω στον άλλον τσουβαλιασμένοι πραγματικά στα Μέσα, διότι δεν φρόντισαν να βρουν περισσότερα λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. Είχαν έξι μήνες να το κάνουν, δεν το έκαναν. Δεν το σκέφτηκαν; Δεν το επέλεξαν; Πίστευαν ότι θα έχουν προλάβει να κάνουν εκλογές και θα τα δουν μετά; Το αποτέλεσμα όμως μετράει και το αποτέλεσμα είναι σε βάρος της υγείας των πολιτών».

Κλείνοντας η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφια το 2021 για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, «το έχω πει, το έχω ξεκαθαρίσει και η απάντησή μου για άλλη μια φορά είναι ναι».

Ν. Παπ.