• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Γεννηματά: «Απαιτείται εθνική συνεννόηση για το μεταναστευτικό»

 Γεννηματά: «Απαιτείται εθνική συνεννόηση για το μεταναστευτικό»

Συνεδριάζει στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι τα εθνικά θέματα, με έμφαση, σαφώς, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και την ένταση στον Έβρο, καθώς και τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως η χάραξη μιας στρατηγικής με εθνική γραμμή για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είναι αναγκαία όσο ποτέ.

«Απαιτείται ακριβής ανάλυση των δεδομένων, ιεράρχηση και αποσαφήνιση των κινήσεων. Και βέβαια, οι στρατηγικοί στόχοι να υπηρετηθούν με καλά σταθμισμένες τακτικές κινήσεις με συνέπεια και σταθερότητα», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως σημείωσε η κ. Γεννηματά, χρειάζεται να μείνουν στη παρούσα συγκυρία τα ζητήματα αυτά έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιβάλλεται η κριτική, όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη.«Όσο και αν μερικοί αυτόκλητοι και μη υπερασπιστές της κυβέρνησης αντιδρούν, εμμένουμε στη πρόταση για την δημιουργία εθνικής γραμμής μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθυστερημένα και ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την πρότασή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται γιατί εκτιμά ότι η συγκυρία τον ευνοεί προσωπικά και κομματικά. Κοντόφθαλμη λογική. Τα προβλήματα με τα εθνικά και το μεταναστευτικό θα έχουν βάθος και διάρκεια. Και άλλες φοβάμαι επικίνδυνες κλιμακώσεις, ανάλογα με τις επιλογές του Ερντογάν και τις αποφάσεις της ΕΕ», τόνισε.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όχι μόνον για να εκβιάσει την Ευρώπη σε όλα τα ζητήματα της, αλλά -προσθέτως- ως ένα αποφασιστικό εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής και των παράνομων επιδιώξεων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «αποδέχθηκε συμφωνίες που καθιστούσαν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών κι έδωσαν τα κλειδιά στον Ερντογάν να κλείνει και να ανοίγει τις ροές των προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις. Με απαίτηση των Ευρωπαίων έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και έμειναν ουσιαστικά ανοιχτά τα ανατολικά».

Επέκρινε, επιπλέον, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν άλλαξε πολιτική στο προσφυγικό και κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. «Ο κ. Μητσοτάκης ταλαντεύτηκε, υποτίμησε την τούρκικη απειλή, καθυστέρησε σημαντικά», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, με ερώτηση στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση στον Έβρο όταν είχε επισκεφθεί, στα Διαβατά, τη δομή φιλοξενίας των μεταναστών που είχαν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Καθαρές κουβέντες, είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Γι αυτό και στηρίζουμε την προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για το απαραβίαστο των συνόρων. Δεν χρειαζόμαστε τους φασίστες, δεν χρειαζόμαστε παρακράτος, μπορούμε να προστατέψουμε τα σύνορα και να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με ανθρωπισμό.

Δεν κατέρρευσαν τα σύνορα. Όμως η πολιτική και επικοινωνιακή πίεση συνεχίζεται. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα Κοινή Δήλωση που θα βλάπτει πάλι τα συμφέροντα μας. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες για να σταματήσουμε τα παζάρια του Ερντογάν», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στις επικείμενες αποφάσεις για τη πολιτική ασύλου στην ΕΕ, υπογράμμισε πως εκκρεμεί ένας θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα, εάν στις αποφάσεις αυτές δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Δουβλίνου, ως προς την ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου. Εάν παραμείνει αυτή η ρήτρα, η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος του Ερντογάν και γι΄ αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε κυματοθραύστης των ροών. Εφόσον οι αποφάσεις της Ένωσης δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο ροών και την δίκαιη κατανομή των βαρών, η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει veto σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ. Πριν φτάσουμε εκεί είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε συμμαχίες και τους απαραίτητους συσχετισμούς για τις αποφάσεις. Tο 2020 να μη γίνει 2016», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με τα προβλήματα για την Δημόσια Υγεία, εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να προλάβουμε την εξάπλωση ώστε να περιορισθεί το πρόβλημα. Ο ιός δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, του συστήματος υγείας, του κρατικού μηχανισμού. Δοκιμάζει όμως και το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθενός. Οι ως τώρα παρεμβάσεις μας αποβλέπουν στην σωστή και άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Ζητήσαμε την σύγκλιση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε συμβάλλουν όλοι στη αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Μίλησε για κενά και καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στην υπόθεση του ασθενή στην Δυτική Ελλάδα, συνιστώντας ψυχραιμία και εγρήγορση από όλους.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ιό, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα ακόμη πλήγμα στις προοπτικές της ανάπτυξης η οποία, όπως απέδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, είναι πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες και τις μεγαλόστομες προβλέψεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Επειδή μάλιστα αυτό το πρόβλημα αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη, είναι επιβεβλημένο και ελπίζουμε επιτέλους να τεθεί από την κυβέρνηση ζήτημα στην ΕΕ τόσο για την μείωση των στόχων για τα εξοντωτικά πλεονάσματα, όσο και για την δυνατότητα έκτακτων ενισχύσεων σε κλάδους και περιοχές που δεν προβλέπονται ως τώρα από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Ελπίζω να τεθεί από κ. Μητσοτάκη, σήμερα στη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ