• 24 Ιουνίου, 2021

Γεννηματά: “Ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μαθησιακό χάσμα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης”

 Γεννηματά: “Ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μαθησιακό χάσμα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης”

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με θέμα το άνοιγμα των σχολείων και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Στην συζήτηση μετείχαν η υπεύθυνη της Κ.Ο. Χαρά Κεφαλίδου και ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας Νίκος Τσούλιας.
Μετά την τηλεδιάσκεψη, η κ. Γεννηματά δήλωσε πώς τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων έχοντας επιτρέψει τον συνωστισμό στις τάξεις, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε μόνο χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών με τις υποδομές της παραμένουν σε πολλά σχολεία προβληματικές.

“Τώρα τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν. Με τον ίδιο αριθμό μαθητών στις τάξεις, μια και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό. Ενώ η μόνη μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία, επαφίεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Χρήσιμα είναι τα self tests αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες”, είπε.

Πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς- μαθητές, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ, να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.

Επίσης, πρόσθεσε ότι

Η ύλη για την νέα σχολική χρονιά πρέπει να αναδιαταχθεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και να προβλεφθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους απαιτείται, ωστε να αντιμετωπισθούν το μαθησιακό χάσμα και οι ανισότητες.
Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να καλυφθούν τα κενά της εκπαίδευσης, με την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών και να εξευρεθούν πρόσθετες αίθουσες, ώστε με την νέα σχολική χρονιά να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις.
Η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών μόνο με διορισμένα μέλη, δημιουργεί θέμα Δημοκρατίας.
Το υπουργείο Παιδείας, τόνισε η κ. Γεννηματά, που προκάλεσε με τους χειρισμούς του το πρόβλημα, οφείλει να βρει λύση για τα την ομαλή εκλογή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η εφαρμογή της γενικευμένης δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι σωστή, αλλά απαιτεί τις κατάλληλες υποδομές. “Δεν επιτρέπεται να στοιβάζονται τα νήπια σε κοντέινερ, που τοποθετούνται στις αυλές των δημοτικών. Είναι απαραίτητο το θέμα των υποδομών να λυθεί το ταχύτερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.