• 3 Δεκεμβρίου, 2020

Γενικό lockdown: Στο επόμενο δεκαήμερο κρίνονται όλα – Αγωνία για την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της χρήσης μάσκας παντού

 Γενικό lockdown: Στο επόμενο δεκαήμερο κρίνονται όλα – Αγωνία για την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της χρήσης μάσκας παντού

Στο κρίσιμο σημείο του δεύτερου κύματος του κοροναϊού έφθασε η χώρα καθώς από σήμερα Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά μέτρα΄. Το επόμενο δεκαήμερο θα κρίνουν την αναχαίτιση ή μη της επιδημίας και άρα τι θα γίνει με μία νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και άρα και το γενικό lockdown, το οποίο αν προς το παρόν δεν συζητείται δεν σημαίνει ότι έχει βγει οριστικά από το πλάνο.

Και τούτο διότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας αλλά και διότι το προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, δεν έχει ενισχυθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες και επίπονες συνθήκες στα νοσοκομεία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για 3 συνεχόμενες ημέρες δεν υπήρξε ουσιαστική μείωση των νέων κρουσμάτων που βρίσκονται σε πάνω από 800, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μειώθηκαν ούτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς ούτε και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με κύκλους των επιστημόνων, οι οποίοι παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά την εξέλιξη του ιού, η χώρα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και η τήρηση των μέτρων είναι το μοναδικό αντίδοτο. Κανείς δεν έχει διαψεύσει την τάση πορείας της επιδημίας προς υψηλότερα επίπεδα και φυσικά ο πολλαπλασιασμός των νέων μολύνσεων μέσα λίγες εβδομάδες θεωρείται δεδομένος.

Επίσης κανείς στη χώρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις χιλιάδες των αδιάγνωστων κρουσμάτων που είναι ενεργά και την επίπτωση που αυτά μπορούν να επιφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί η ραγδαία εξάπλωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και πάλι χθες εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε 40 περιφερειακές ενότητες.

Επίσης η Αττική εξακολουθεί να είναι πηγή μεταδοτικότητας του ιού καθώς παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Χθες, σε σύνολο 841 νέων κρουσμάτων, τα 798 ήταν εγχώρια κρούσματα με τα 76 να συνδέονται με γνωστές συρροές. Ειδικότερα, τα 290 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, τα 197 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τα 35 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού είναι σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές που είναι στο “πορτοκαλί” και το “κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο κινδύνου 3 και 4 αντιστοίχως.

Πιο αναλυτικά, στις συγκεκριμένες περιοχές η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Σε εφαρμογή τίθεται, επίσης από το βράδυ, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, με εξαίρεση όσους εργάζονται αυτές τις ώρες.

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.