Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίδα», που σαρώνει τη χώρα και για να αποφευχθεί η σημερινή εικόνα χάους στους δρόμους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι αύριο θα είναι γενική αργία για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιβεβαίωσε το κλείσιμο των σχολείων και όλων των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στον μερικό απεγκλωβισμό οδηγών στο δαχτυλίδι της Κηφισίας και άλλα σημεία της Αττικής Οδού με τη συνδρομή του στρατού και του ΕΚΑΒ.

Οι οδηγοί οδηγούνται σε έξι σημεία Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, Δακτυλίδι Κηφισίας, Κάντζα και Παιανία που τους υποδέχονται δυνάμεις του στρατού και τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια όπου χρειάζεται.

Για αύριο Τρίτη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη θα υπάρχει αργία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας πως οι περιοχές αυτές κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ενώ όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, απήθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Σημείωσε ότι οι δυνάμεις είναι παραταγμένες και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το συμβάν.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, επισημαίνει ότι η λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.

Ειδικά για την ημέρα αυτή δεν θα ισχύσει το ποσοστό τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του πλάνου εργασιών που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε φορέα.

Για το λόγο αυτό, οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας παρακαλούνται να μεριμνήσουν για  την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως  και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, ισχυρή σύσταση προς όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είχε απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών».

Παναγιώτης Δρίβας