• 16 Ιουνίου, 2021

Γαλλική έρευνα: Παρουσιάζουν συμπτώματα 6 μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid

 Γαλλική έρευνα: Παρουσιάζουν συμπτώματα 6 μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid

Προβληματισμό γεννούν τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας, που καταγράφει την ύπαρξη συμπτωμάτων σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών που εισήλθαν σε νοσοκομείο, λόγω της νόσου Covid-19, αρκετούς μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας της Covid-19 «εξακολουθούν να παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση», συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή, δείχνει γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.

Το ένα τέταρτο εξ αυτών παρουσιάζουν «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και το 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθούν και πάλι», συμπεραίνουν επίσης οι ερευνητές. «Μια σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα», στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και τη μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Στην πραγματικότητα, η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση «είναι πιο συχνή σ’ εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα». Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Η γαλλική έρευνα δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.