• 8 Μαΐου, 2021

Γαλλία: Στην αντιτρομοκρατική η έρευνα για τη δολοφονία της αστυνομικίνας

 Γαλλία: Στην αντιτρομοκρατική η έρευνα για τη δολοφονία της αστυνομικίνας

Η Αντιτρομοκρατική εισαγγελία ανέλαβε τελικά την έρευνα για το αιματηρό περιστατικό με θύμα μια αστυνομικό, που σημειώθηκε την Παρασκευή στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι. Ο επικεφαλής της εισαγγελίας Ζαν-Φρανσουά Ρισάρ, που έσπευσε επί τόπου, είπε ότι η υπηρεσία του ανέλαβε την έρευνα, κυρίως λόγω του τρόπου που έδρασε ο τυνήσιος δράστης, του γεγονότος ότι το θύμα ήταν αστυνομικός «αλλά και επίσης λόγω των όσων είπε ο δράστης κατά τη διάπραξη» του φόνου.­­­­­

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια αστυνομική πηγή, ο άνδρας που μαχαίρωσε και σκότωσε τη διοικητική υπάλληλο της αστυνομίας στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος, φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης. Επίσης, σύμφωνα με μια πηγή της εισαγγελίας, ο Τυνήσιος είχε κάνει μια «αναγνωριστική» έρευνα της περιοχής, προτού επιτεθεί στην αστυνομικό.

Όπως μετέδωσε το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικαστική πηγή, τρείς άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της αστυνομικού. Τα τρία αυτά πρόσωπα ανήκουν στο περιβάλλον του δράστη Ζαμέλ Ζ., ηλικίας 36 ετών, σύμφωνα με την πηγή.

Δύο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στο σπίτι του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός απ’ τα πυρά αστυνομικών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα υποχωρήσει» στη μάχη που έχει δεσμευτεί να αναλάβει εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας. «Ήταν αστυνομικός. Η Στεφανί σκοτώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της, στο Ραμπουγιέ, στην ήδη αιματοβαμμένη γη του Ιβελίν», σημείωσε ο Μακρόν στο Twitter.

«Η Γαλλία έχασε μια από τις καθημερινές ηρωίδες της, σε μια βάρβαρη πράξη αστείρευτης δειλίας», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Μετά τον φόνο της αστυνομικού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα γύρω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε εξάλλου έξι μήνες μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή, που έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.