• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Γαλλία: Σε δίκη πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν για επίθεση κατά διαδηλωτών

 Γαλλία: Σε δίκη πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν για επίθεση κατά διαδηλωτών

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγήθηκε σήμερα, Δευτέρα ο πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος ξεσήκωσε «θύελλα» στη Γαλλία το 2018 χτυπώντας διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις της Πρωτοαγιάς -σε ένα περιστατικό που πυροδότησε την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της θητείας Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η ομάδα του στο Ελιζέ βρέθηκαν στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων εκείνη την εποχή, διότι δεν είχαν απομακρύνει αμέσως τον Αλεξάντρ Μπεναλά. Ο Μπεναλά απολύθηκε, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με το περιστατικό, έξι εβδομάδες αργότερα.

Η δίκη, η οποία λαμβάνει χώρα λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο μια υπόθεση, που αποτέλεσε για μήνες «πονοκέφαλο» για τον Μακρόν, καθώς κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να διαχειριστεί την υπόθεση με ένα μέλος από το στενό περιβάλλον του.

Μπροστά στην «υπόθεση Μπεναλά», όπως έγινε ευρέως γνωστή, ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες των επικριτών του, υποστηρίζοντας πως το Ελιζέ δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.