Γαλλία: Πακέτο μέτρων στήριξης 20 δισ για τους ασθενέστερους λόγω ακρίβειας- Πολιτικό τεστ για τον Μακρόν

 Γαλλία: Πακέτο μέτρων στήριξης 20 δισ για τους ασθενέστερους λόγω ακρίβειας- Πολιτικό τεστ για τον Μακρόν

H Γαλλική Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη ένα πακέτο μέτρων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (20,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η ψήφος με 395 κατά 112 ήρθε μετά από μια έντονη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πλέον πλειοψηφία. Η Γερουσία ενέκρινε επίσης το κείμενο το απόγευμα της Τετάρτης.

Το νομοσχέδιο ήταν μια βασική υπόσχεση του Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο. Ήταν επίσης ένα κρίσιμο τεστ της ικανότητας της κυβέρνησης να κυβερνήσει — και της ικανότητας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να σταθμίσουν τη νομοθετική διαδικασία.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο, αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία της ως αριστερός συνασπισμός και η ακροδεξιά και οι δύο σημείωσαν μεγάλα κέρδη και έγιναν ισχυρές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα ευρώ , διογκωμένος από την τεράστια αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Γαλλία, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 6,5%.

Πηγή: AP

Σεραφείμ Κοτρώτσος