• 13 Απριλίου, 2021

Γαλλία: Αυστηρό lockdown για ένα μήνα – Δραματικό διάγγελμα Μακρόν

 Γαλλία: Αυστηρό lockdown για ένα μήνα – Δραματικό διάγγελμα Μακρόν

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα. «Θα χάσουμε τον έλεγχο, αν δεν ενεργήσουμε τώρα» προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρείς εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Αναλυτικά τα μέτρα
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές της Γαλλίας, θα επεκταθούν από το Σάββατο σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή για τέσσερις εβδομάδες.

Ειδικότερα:
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού.
Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί.
Τα καταστήματα θα είναι κλειστά σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή.
Κλείνουν για τρείς εβδομάδες νηπιαγωγεία, σχολεία, κολέγια και γυμνάσια. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, οι πολίτες που επιθυμούν να αλλάξουν περιοχή για να απομονωθούν, θα μπορούν να το κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο και το Πάσχα. Επίσης, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όσοι Γάλλοι ζούν στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν.

Ως διέξοδο, ο Μακρόν έδειξε τον εμβολιασμό. «Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν πράγματα που έχουμε διορθώσει.

Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα επιταχύνουμε περαιτέρω τον αριθμό των δόσεων που λαμβάνουμε και θα γίνουμε σταδιακά η πρώτη ήπειροςμ όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων» είπε.

Δραματικό διάγγελμα
«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αυτή η πανδημία του κοροναϊού, συνεχίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ένα έτος θλίψης και πολλών δυσκολιών», ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο έτος όλες οι Γαλλίδες και ο Γάλλοι κατάφεραν να αντισταθούν στον ιό και εάν καταφέρουν να παραμένουν ενωμένοι τις επόμενες εβδομάδες, τώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει σε ολόκληρη την ΕΕ, τότε θα φανεί σύντομα το φως στο τέλος του τούνελ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι όλοι στη χώρα έκαναν μεγάλες προσπάθειες αλλά ο ιός συνέχισε να μεταδίδεται. «Αρκετοί γείτονές μας αποφάσισαν να επιβάλουν σκληρούς περιορισμούς, ενώ εμείς είχαμε ημέρες ελευθερίας, διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία μας. Θεωρώ, συνεπώς, ότι τα πήγαμε καλά».

Ακόμα, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι το 44% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον κάτω των 65 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Λαμβάνουμε μέρος σε έναν αγώνα ταχύτητας. Από τη μία έχουμε τα εμβόλια, με τα οποία μπορούμε να βλέπουμε ήδη το τέλος της κρίσης αλλά από την άλλη την εξάπλωση νέων μεταλλαγών του ιού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια πανδημία μέσα σε μια άλλη πανδημία» κατέληξε.