• 11 Μαΐου, 2021

G7: Πρώτη συνάντηση ΥΠΕΞ με φυσική παρουσία

 G7: Πρώτη συνάντηση ΥΠΕΞ με φυσική παρουσία

Britain’s Foreign Secretary Dominic Raab (L) and U.S. Secretary of State Antony Blinken pose for a photo ahead of their bilateral meeting in London, Britain May 3, 2021 during the G7 foreign ministers meeting. Ben Stansall/Pool via REUTERS

Για την πρώτη τους σύνοδο με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ετοιμάζονται οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας του G7. Άλλωστε, οι βρετανοί οικοδεσπότες έχουν επενδύσει πολλά στην προεδρία τους, για την ενίσχυση του κύρους της χώρας μετά το Brexit και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με άλλες οικονομικές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα βρετανικά media εστιάζουν και στα διμερή ραντεβού που έχουν κλειστεί, ξεκινώντας από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με τον αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, στα οποία τέθηκαν διμερή πολιτικά αλλά και οικονομικά ζητήματα.

Εκτός δε από τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά, πρόσκληση για τη συνάντηση έχουν λάβει επίσης η Αυστραλία, η Ινδία, η Νότιος Αφρική και η Νότιος Κορέα.

Στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης περιλαμβάνονται σειρά θεμάτων, από τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της έως την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, αλλά και τις νέες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με το Ιράν, για την πιθανή αναζωπύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τα δεδομένα, εξάλλου για την Ομάδα συνολικά. έχουν αλλάξει μετά την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ και τη νέα ατζέντα που έχει υιοθετήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα η συνάντηση του Λονδίνου θα θέσει τις βάσεις για το επικείμενο πρώτο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, για τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο Κόρνγουαλ, στις 11 έως 13 Ιουνίου.

Πηγή: ΟΤ