G7 – Μήνυμα Μακρόν-Σολτς: “Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο”

 G7 – Μήνυμα Μακρόν-Σολτς: “Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο”

Οι ηγέτες της G7 έχουν κοινή πεποίθηση ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ έχουν συζητήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία. Αυτό δήλωσαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Βαυαρία μετά το πέρας της Συνόδου των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η συνάντηση έδειξε με εντυπωσιακό τρόπο ότι η ομάδα ηγετών αντιμετώπιζε τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση της Δευτέρας σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο, είπε πως αποτελεί απόδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε την βίαιη πολεμική του πορεία.

Οι ηγέτες της G7 θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι η Ρωσία πληρώνει υψηλό πολιτικό και οικονομικό τίμημα για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί το τέλος του πολέμου, ο Σολτς είπε ότι ήταν «σημαντικό να συνεχίσουμε την πίεση και να συνεχίσουμε την υποστήριξη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό το τέλος και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια δικτατορική ειρήνη».

«Χωρίς μια δίκαιη συμφωνία με την Ουκρανία, οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν», πρόσθεσε ο Σολτς. Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ενώ οι ηγέτες της G7 επανέλαβαν την καταδίκη τους για τον «αδικαιολόγητο, απρόκλητο και παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Παράλληλα ο Σολτς είπε ότι αναμένει επίσης η Κίνα να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, η G7 δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» με οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη. Τα οικονομικά μέσα για την Ουκρανία θα ανέλθουν σε πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, καθώς και 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική βοήθεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Ο Σολτς υποστήριξε ακόμα ότι το ρωσικό αφήγημα ότι μόνο τα δυτικά κράτη επέκριναν την εισβολή, θα πρέπει να σταματήσει.

Τέλος, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε πως, ενώ η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας για να εξασφαλίσει την προμήθεια, τα ανώτατα όρια τιμών για τις εισαγωγές πετρελαίου ήταν ένας φιλόδοξος στόχος και χρειαζόταν πολλή δουλειά εκ των προτέρων, είπε ο Σολτς. Οι ηγέτες της G7 είχαν δεσμευτεί προηγουμένως να «καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια».

Μακρόν: Κανείς δεν σκέφτεται το τέλος του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος έστειλε σαφή προειδοποίηση πως «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

«Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και με την ένταση που χρειάζεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

Ερωτηθείς για την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία προτού τελειώσει η χρονιά, ο Μακρόν απάντησε: «Κανείς δεν σκέφτεται το τέλος του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια έξοδος στο τέλος του έτους», αλλά «μόνο με τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει».

Ο Γάλλος ηγέτης αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Ζελένσκι, περιγράφοντας τη Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία». Ο Μακρόν χαρακτήρισε επίσης «έγκλημα πολέμου» τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο.

Σχετικά Άρθρα