• 7 Δεκεμβρίου, 2021

Γ. Ραγκούσης στο libre για διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ: Χρονικό βάναυσης κακοποίησης της αξιοκρατίας από την κυβέρνηση

 Γ. Ραγκούσης στο libre για διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ: Χρονικό βάναυσης κακοποίησης της αξιοκρατίας από την κυβέρνηση

Προσλήψεις χιλιάδων δικών της παιδιών, παρακάμπτοντας μάλιστα το ΑΣΕΠ, επιχειρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια χρονιά, επιπλέον, που υπό όρους, θα μπορούσε να είναι εκλογική… Για το λόγο αυτό, μετά από πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση, 61 βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης συνυπογράφουν ερώτηση με αποδέκτες το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας μαζί και τα έγγραφα για τις προσλήψεις μόνιμου και εκτάκτου προσωπικού στα Υπουργεία, σε ΝΠΔΠ, ΝΠΙΔ και στους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, στους 17 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Η ερώτηση αυτή εν τέλει είναι, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο libre o Ι. Ραγκούσης, «ένα χρονικό βάναυσης κακοποίησης του ΑΣΕΠ και της αξιοκρατίας από την κυβέρνηση. Μια αποκάλυψη όσων διαδραματίζονται σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων νέων».

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Γιάννης Ραγκούσης, ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και οι υπόλοιποι συνυπογράφοντες βουλευτές εστιάζουν, αναδεικνύουν τους εξής διορισμούς:

  • «Με τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, προβλέφθηκε η δυνατότητα -στο διηνεκές- πρόσληψης προσωπικού».
  • «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε ρουσφετολογικές προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων».
  • «Ο ίδιος Υπουργός προκήρυξε και 1.200 θέσεις συνοριοφυλάκων, με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων να εξαντλείται σε τρεις αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ».
  • «Με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, προβλέφθηκε η πρόσληψη δεκάδων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων στην Τεχνική Υπηρεσία της Ε.Ε.Τ.Α. Α.Ε. µε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ».

«Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέσω ΠΝΠ τη δυνατότητα παράκαμψης του ΑΣΕΠ, υποτίθεται για λόγους επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών».

-«Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 10436/30.9.2020 Προκήρυξη πρόσληψη 192 ατόμων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διάρκειας 8 μηνών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Σύμφωνα με αυτή, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε δοκιμασία προφορικής συνέντευξης από Τριμελή Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, δήθεν εξέτασης της εν γένει προσωπικότητας, χωρίς συμμετοχή ΑΣΕΠ. Μάλιστα η δοκιμασία της συνέντευξης είχε διπλάσια μοριοδότηση σε σχέση με τα τυπικά προσόντα, δηλαδή 40%, με προφανή στόχο την πριμοδότηση ‘ημετέρων’».

-«Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 194186/02-09-2020 πρόσκληση για την πρόσληψη 366 συμβασιούχων δίνοντας προθεσμία υποβολής αιτήσεων μία ολόκληρη μέρα (από 3-9-2020 έως 4-9-2020)! Με την καταφανώς ‘φωτογραφική’ εξυπηρέτηση «κομματικών φίλων» εν κρυπτώ, ο Δήμαρχος παρακάμπτει τον αριθμ. 11072/2020 Προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2020 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, που έχει εκδοθεί ήδη από αρχές του έτους, καθώς και τη σχετική εγκύκλιο για το έτος 2021».

-«Στην ίδια πελατειακή λογική κινήθηκαν και οι υπ’ αριθμ. 8986/27-04-2020 και 22631/26-10-2020 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΔΥ για προσλήψεις 1.100 και 700 αντίστοιχα συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με μοναδικό κριτήριο πρόσληψης τη χρονολογική σειρά υποβολής αίτησης χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία υποβολής ενστάσεων! Εν έτει 2020, δηλαδή, το Δημόσιο προσλαμβάνει προσωπικό με μοναδικό κριτήριο το ποιος θα πάρει πρώτος πρωτόκολλο. Προφανώς βέβαια πρώτος θα πήρε αυτός που είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα από το γραφείο του υπουργού και του πρωθυπουργού, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 50 ν. 4633/2019 που ρυθμίζουν τη διαδικασία κάλυψης αναγκών προσωπικού από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους υποψηφίων που καταρτίζονται στον ΕΟΔΥ».

-«Ακυρώνονται προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης, όπως συνέβη με την αριθμ. 4Κ/2019 προκήρυξη του Οργανισμού ‘Enterprise Greece’ για την πρόσληψη 62 ατόμων».

-«Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χαρδαλιάς, διόρισε σε μόνιμες θέσεις προσωπικού του Δημοσίου τομέα δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ».

-«Ο κ. Πιερρακάκης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το άρθρο 50 του ν.4635/2019 και άρ.57 του ΠΔ 40/2020 για τον Οργανισμό του Υπουργείου έχει συσταθεί θέση ‘μετακλητού προϊσταμένου’ για τη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, ο οποίος επιλέγεται και τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού».

«-Στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο κ. Μηταράκης, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου μάλιστα οι μετακλητοί υπάλληλοι καταρτίζουν, θεωρούν και υπογράφουν απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος».

«-Η ‘επέλαση’ του δήθεν επιτελικού κράτους στην επιλογή Διοικήσεων ξεκίνησε με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά κρίση αξιοπιστίας στους κόλπους στην ΕΥΠ».

«-Η κ. Κεραμέως, με τροπολογία της, εγκαθίδρυσε ad hoc κομματικά Συμβούλιο για την επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά διόρισε με συνοπτικές διαδικασίες 116 νέους Διευθυντές εκπαίδευσης, χωρίς μοριοδότηση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών».

«-Ένα άλλο κραυγαλέο δείγμα αποτυπώνεται και στον τομέα της Υγείας και στις προκλητικές ‘κομματικές’ επιλογές Διοικητών και Αναπληρωτών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, από τον κ. Κικίλια. Με τη σειρά τους, οι νέοι Διοικητές επιδόθηκαν, κατά την επιλογή των Προϊσταμένων των Δ/νσεων, σε συστηματικές καταστρατηγήσεις διαπιστωτικών πράξεων της βαθμολογικής κατάστασης και των χρόνων υπηρεσίας των υπαλλήλων».

«-Στο Υπουργείο Πολιτισμού η κ. Μενδώνη άλλαξε τη σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από 7μελές σε 9μελές για μία ουσιαστικά συνεδρίαση, ώστε να εγκριθεί συγκεκριμένο κονδύλι, ενώ έπαυσε από το ΚΑΣ μέλη που αντιστάθηκαν με την ψήφο τους στην απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου».

 «-Νομοθετική κορωνίδα αυθαιρεσίας στη επιλογή διοικήσεων αποτελούν οι διατάξεις του κεφ. Β’ ‘Επιλογή Διοικήσεων’ του πρόσφατου νόμου 4735/2020 Τροποποίηση Κώδικα Ιθαγένειας του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου. Δηλαδή, του ίδιου Υπουργείου που σήμερα, κατά τα άλλα, κόπτεται για το ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία. Με βάση αυτές τις διατάξεις, προβλέφθηκε η αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από το ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, για την επιλογή διευθυντών και Προϊσταμένων, προβλέπεται πλέον η συγκρότηση επιτροπών, των οποίων τα μέλη θα είναι -κατά απόλυτη πλειοψηφία- υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, διορισμένα αποκλειστικά από τον Υπουργό με απλή, προσβλητικά ‘διακοσμητική’, εποπτεία από τον Πρόεδρο ή Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ».

«-Η Κυβέρνηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του κ. Μηταράκη, προχωρά τούτες τις μέρες, επικαλούμενη έκτακτες ανάγκες, σε πρόσληψη 370 ατόμων για χρονικό διάστημα 3 συν 3 χρόνια».

Ι. Ραγκούσης στο libre: Αναξιόπιστη και προκλητική κυβέρνηση

«Για να γίνει κατανοητό το απίστευτο μέγεθος του εμπαιγμού των κ.κ. Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου, που κομπάζουν ότι δήθεν ετοίμασαν ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης του ΑΣΕΠ, αρκεί να επισημανθεί ότι ακόμη κι τούτες τις μέρες που η νομοθετική πρωτοβουλία τους είναι σε διαβούλευση, έρχονται στη Βουλή τροπολογίες υπουργών για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τροπολογίες που απαξιώνουν την ανεξάρτητη αρχή και καταρρακώνουν κάθε ίχνος αξιοκρατίας», μας είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Κατά συνέπεια, «είναι απολύτως αναξιόπιστοι. Είναι εντελώς προκλητικοί», αναφέρει στη δήλωσή του στο libre ο Γιάννης Ραγκούσης και προσθέτει:

«Υπό αυτήν την έννοια, στην πραγματικότητα η ερώτηση που καταθέσαμε δεν είναι απλώς μία ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπογράφουμε 61 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς όλους τους Υπουργούς.

Είναι ένα χρονικό βάναυσης κακοποίησης του ΑΣΕΠ και της αξιοκρατίας από την κυβέρνηση.

Είναι μία αποκάλυψη όσων διαδραματίζονται σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων νέων».