• 18 Οκτωβρίου, 2021

Φυτεία ινδικής κάναβης 8 στρεμμάτων εντόπισαν οι αρχές στα Γρεβενά

 Φυτεία ινδικής κάναβης 8 στρεμμάτων εντόπισαν οι αρχές στα Γρεβενά

Σχεδόν 14 χιλιάδες δενδρύλλία ύψους 1,6 μέτρου σε δασώδη περιοχή των Γρεβενών εντόπισαν οι αστυνομικές αρχες.

Οι “καλλιεργητές”, είχαν κατασκευάσει σύγχρονα συστήματα άρδευσης, είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για την υποστήριξη σε ρεύμα της φυτείας, ενω φαίνεται ότι είχαν στήσει ολοκληρη πολιτεία με αποθήκες και άλλους χώρους. Όλα αυτά βέβαια, απολύτως καμουφλαρισμένα.

Την φυτεία εντόπισαν drone της αστυνομίας που πέταξαν πάνω από την δασώδη περιοχή μετά από πληροφορίες.

Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ένας άνδρας 43 ετών και μια γυναίκα 26 ετών και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία «για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών». Αναζητούνται 4 ακόμη άτομα που συμμετείχαν στην καλλιέργεια της ινδικής κάναβης και τα στοιχεία τους δεν είναι ακόμα γνωστά στις αρχές.

Φυτεία με δενδρύλλια κάνναβης στα Γρεβενά
Δενδρύλλια κάνναβης στα Γρεβενά

Οι δράστες είχαν αποψιλώσει μέρος της δασικής έκτασης στο απρόσιτο σημείο και σε έκταση 8 στρεμμάτων καλλιεργούσαν την ινδική κάναβη. Το ύψος των δενδρυλλίων που εντόπισε η ΕΛΑΣ ήταν 1,6 μέτρα και οι δράστες είχαν κατασκευάσει σύγχρονα συστήματα άρδευσης όπου με μια τεχνητή δεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο πότιζαν τα δενδρύλλια με την βοήθεια της βαρύτητας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν λάστιχα μήκους 10 χλμ που πότιζαν τα φυτά με το σύστημα της σταγόνας και ήταν απλωμένα κατά μήκος της καλλιεργήσιμης έκτασης.

xasiso123

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της φυτείας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων: ακατέργαστη “φούντα” συνολικού μικτού βάρους 108,5 γραμμαρίων, λάστιχα ποτίσματος μήκους δέκα 10 χλμ, διάφορα γεωργικά εργαλεία, 1 αντλία, 2 πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, πλαστικά μπιτόνια που περιείχαν πετρέλαιο, 1 φωτοβολταϊκο πάνελ που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 2 κινητά τηλέφωνα και μεγεθυντικά κιάλια παρακολούθησης.

Πλησίον της φυτείας εντοπίσθηκαν 5 πρόχειρα παραπήγματα, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη διαβίωσή τους, αλλά και ως παρατηρητήρια για τη φύλαξη των φυτειών.

δενδρυλλια-γρεβενα3
γρεβενα-δενδρυλλια3
γρεβενα-κανναβη-768x526
γρεβενα-κανναβη-δενδρυλια

Σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξε έρευνα και πολύμηνη παρακολούθηση των δραστών, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες των ΕΚΑΜ και επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί από τις διευθύνσεις της Κοζάνης της Φλώρινας και της Καστοριάς. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Γρεβενών.

Για την εκρίζωση και μεταφορά των δενδρυλλίων χρειάστηκαν τρία φορτηγά και ένα σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Γρεβενών.