Φυσικό αέριο: Η “τέλεια καταιγίδα” της παγκόσμιας οικονομίας

 Φυσικό αέριο: Η “τέλεια καταιγίδα” της παγκόσμιας οικονομίας

Εως και 140% οι αυξήσεις στους λογαριασμούς στην Ελλάδα σε ένα χρόνο με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναζητούν μία κοινή συνολική λύση

Οι τιμές στο φυσικό αέριο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της αυξημένης ζήτησης ενέργειας από την Ασία και κυρίως από την Κινεζική βιομηχανία.

Μάλιστα σε σχέση με το αργό πετρέλαιο η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα αντιστοιχεί στο ποσό ρεκόρ των 190 δολαρίων το βαρέλι. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να εκδώσει μέσα στον Οκτώβριο, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση και των καταναλωτών φυσικού αερίου. 

Mε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, πέρα και πάνω από το επίδομα θέρμανσης που ούτως ή άλλως έχουμε πει ότι θα είναι αυξημένο κατά 20% φέτος, προανήγγειλε μιλώντας στο OPEN, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

H επιδότηση σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολλαπλάσια αυτής που δόθηκε για το ρεύμα και για να συμπεριλάβει περισσότερους δικαιούχους θα έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και επιπλέον επιδότηση για κάθε παιδί. Το φυσικό αέριο για ένα νοικοκυριό τον Σεπτέμβριο του 2020 κόστιζε μόλις  0,020 € / κιλοβατώρα και πλήρωνε για μια κατανάλωση 300 kwh, 6 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Αύγουστο του 2021, πλήρωσε με αυξημένη τιμή κατά 0,048 σεντς, 14,4 ευρώ, 140% δηλαδή επιπλεον.

«Να μειωθεί ο ΦΠΑ από 13% στο 6% και στα καύσιμα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης», ζητά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Αναζήτηση κοινής λύσης για τις ανατιμήσεις στο Eurogroup

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν και παίρνουν μέτρα ανάσχεσης της καταιγίδας των αυξήσεων. Ωστόσο, στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών θα αναζητήσουν  κοινή λύση για το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρωζώνη. 

«Αν υπήρξε κοινή αγορά εμβολίων, γιατί δεν μπορούμε να αυξήσουμε και την ικανότητα μας για μια κοινή αγορά και μια κοινή στρατηγική για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη;», δηλώνει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. 

Η Ισπανία έχει ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά τη Γαλλία που επέβαλε πλαφόν στις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και η Βρετανία ετοιμάζεται να επεκτείνει το πλαφόν στις τιμές ενέργειας σε 15 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά. Γερμανία και Ιταλία εξετάζουν τα μέτρα που θα λάβουν.

«Θα υπάρξουν αυξήσεις και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί όπως φαίνεται θα διαρκέσουν, τα νοικοκυριά  θα προστατευτούν από όλες τις επιπτώσεις των αυξήσεων στο αέριο», δηλώνει ο βρετανός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κιτ Μoλτχάουζ. 

Οι αναλυτές δείχνουν ως  υπεύθυνες της χαμηλής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη τις ασιατικές χώρες που πληρώνουν όσο – όσο.

«H Kίνα και οι άλλες ασιατικές χώρες, που επίσης αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση, απλώς πληρώνουν περισσότερα. Είναι πρόθυμοι να  πληρώσουν περισσότερα από την Ευρώπη για να εξασφαλίσουν αυτά τα φορτία. Έτσι μένει όλο και πιο λίγο για την Ευρώπη», εξηγεί ο αναλυτής του Bloomberg, Stephen Stapczynski

Αγκάθι για τους αναλυτές και η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας που έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η οποία όπως λένε δε θα ομαλοποιηθεί, αν δεν ολοκληρωθεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Σχετικά Άρθρα