Φυγή από την εκλογολογία με μπαράζ νομοσχεδίων – Άγνωστες μεταβλητές ενέργεια και ακρίβεια ενόψει δύσκολου χειμώνα

 Φυγή από την εκλογολογία με μπαράζ νομοσχεδίων – Άγνωστες μεταβλητές ενέργεια και ακρίβεια ενόψει δύσκολου χειμώνα

Με αιχμή του δόρατος το μπαράζ νομοσχεδίων που αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει πίσω της την εκλογολογία και να πείσει πως συνεχίζει το έργο της και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς και πως είναι στρατηγική επιλογή της να εξαντλήσει την τετραετία. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση νομοσχεδίων με μεταρρυθμιστικό στίγμα θέλοντας να κάνει ένα γερό λίφτινγκ στο κοινωνικό της πρόσωπο και να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό της προφίλ.

Της Άννας Καραβοκύρη

  • Ενδεικτικό είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα αλλά και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – με το οποίο μεταξύ άλλων θεσπίζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία – ενισχύεται η «θεσμική κι επιχειρησιακή ετοιμότητα» της κυβέρνησης.

Ενεργειακή κρίση: Έως και 500 ευρώ το μήνα θα πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, προβλέπει η Goldman Sachs- Αύξηση 65% στο κόστος της βιομηχανίας- Φόβοι για κοινωνικές αναταραχές

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, αποτελεί  μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στα Πανεπιστήμια και να μην είναι ορμητήρια μπαχαλάκηδων για δράσεις και δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «εισάγονται ρυθμίσεις προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια».

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται «για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, που  εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο και δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες».

  • Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και οι προκηρύξεις, για προσλήψεις εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και εργαζομένων στους Δήμους.  τομέα της Υγείας, της ειδικής αγωγής και στους Δήμους. Μάλιστα, στην προκήρυξη για την Υγεία και τους 3.700 νοσηλευτές, υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση για όσους δούλεψαν στην περίοδο της πανδημίας.

Επίσης, στο τέλος της εβδομάδας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερρακάκης θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για δύο έργα που «τρέχουν» στο Υπουργείο και αποτελούν σημαία για την κυβέρνηση, πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ και τις Έξυπνες πόλεις.

Επιπρόσθετα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο «Μίτος», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών το οποίο σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη αποτελεί «ένα ακόμα ψηφιακό άλμα στην υπηρεσία του πολίτη» και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενδυνάμωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Το «Μίτος» πρόκειται να αποτελέσει το Κεντρικό Μητρώο για κάθε διοικητική διαδικασία. Έως τώρα, περιλαμβάνει σχεδόν 1.500 διαδικασίες που μπορεί να δει ο πολίτης, από τις περίπου 4.500 που αρχικά είχαν αποτυπωθεί.

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διασώζονται οι θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα χρήματα που τους χρωστάνε τα ναυπηγεία εδώ και επτά χρόνια.

Είναι δεδομένο όμως ότι το μεγαλύτερο βάρος από την μεριά της κυβέρνησης θα πέσει στο πεδίο της οικονομίας σε μια προσπάθεια να απορροφηθεί το κύμα των ανατιμήσεων.

  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μήνα οι διατάξεις για την 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστικές οφειλές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από τον Σεπτέμβριο που θα επανέλθει η «κοινοβουλευτική κανονικότητα στο νομοθετικό έργο»  θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή οι δυο βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για το 2023: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση των συντάξεων μετά από μια σκληρή μνημονιακή δεκαετία.

Σχετικά Άρθρα