Fuel pass 2: Τέλη Ιουλίου η πλατφόρμα – Ποιοι κόβονται – Οδηγός για να μην χάσετε το επίδομα των 26 έως 29 ευρώ το μήνα

  Fuel pass 2: Τέλη Ιουλίου η πλατφόρμα – Ποιοι κόβονται – Οδηγός για να μην χάσετε το επίδομα των 26 έως 29 ευρώ το μήνα

Η καταβολή του fuel pass 2 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου και αυτό διότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους δικαιούχους να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021.

Όσοι δικαιούνται τα χρήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ξέρουν βασικά σημεία της παλέτας των μέτρων, είτε για να διασφαλίσουν το μέγιστο των επιδοτήσεων, είτε για να μη μείνουν εκτός.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Βέβαια και πάλι χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που μένουν εκτός της ενίσχυσης.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει, όμως, κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα όπως αποτυπώνεται στη δήλωση για το φορολογικό έτος 2021.Οπότε για να κάνει κάποιος αίτηση για να λάβει την επιδότηση θα πρέπει νωρίτερα να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
  • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
  • Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
  • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ (85 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ που ίσχυε με κάρτα). Δηλαδή, για να επωφεληθεί ένας οδηγός το μέτρο στο μέγιστο βαθμό του θα πρέπει να επιλέξει την άυλη κάρτα ( τεχνολογία NFC στο κινητό) καθώς κερδίζει μέχρι και 33% περισσότερο επίδομα. Διαφορετικά η επιλογή για κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου «κουρεύει» κατά 15 ευρώ το ούτως άλλος μικρό ποσό της επιδότησης που κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ.
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική και 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.
  • Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο). Εφόσον, δηλαδή, πρόκεται για ένα αυτοκίνητο που καίει 5 λίτρα/100 χλμ, η επιδότηση “κουρεύει” την τιμή της βενζίνης για 3.600 χλμ.
  • Για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι τελευταίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022. Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η μείωση λόγω της επιδότησης στην τιμή της βενζίνης αφορά συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, που ειδικά για όσους έχουν ανάγκες μετακίνησης αντιστοιχεί στην κίνηση μιας εβδομάδας μόνο.

Αξίζει πάντως να αναδειχθεί ότι όσοι δεν κάνουν εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση, χάνουν το επίδομα. ενώ όσοι δεν έχουν κινητό με NFC δε μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του, εφόσον διαθέτει τη σχετική δυνατότητα

Επιπλέον, πελάτες με ΙΒΑΝ τραπεζών εξωτερικού (ή και ορισμένων ίσως μη συστημικών τραπεζών) που λειτουργούν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί η τράπεζα δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττει και να αποδίδει τα χρήματα στους πελάτες. Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να σπεύσουν οι δικαιούχοι να ανοίξουν αλλού λογαριασμό, ή να μπουν έστω και σαν πρόσθετα μέλη σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς συγγενών και φίλων που θα τους εξυπηρετήσουν.

Παναγιώτης Δρίβας