• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

FT: Πείραμμα Covid 19 σε…κομμωτήριο- Σωτήρια η χρήση μάσκας

 FT: Πείραμμα Covid 19 σε…κομμωτήριο- Σωτήρια η χρήση μάσκας

Δύο κομμώτριες που συνέχισαν να εργάζονται για μέρες αφότου κόλλησαν κορωνοϊό, δεν φάνηκε να τον μεταδίδουν σε κανέναν από τους πελάτες τους, υποδηλώνοντας ότι οι μάσκες που φορούσαν εκείνες και οι πελάτες τους ήταν αποτελεσματικές στο να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η πρώτη κομμώτρια εμφάνισε αναπνευστικά συμπτώματα στις 12 Μαΐου και συνέχισε να δέχεται πελάτες για οκτώ ημέρες έως ότου βγήκε θετική στον ιό. Η δεύτερη εμφάνισε συμπτώματα στις 15 Μαΐου και σταμάτησε να εργάζεται την ημέρα που η πρώτη βγήκε θετική.

Ενα τεστ αργότερα στη δεύτερη κομμώτρια, η οποία πέρασε χρόνο χωρίς να φοράει μάσκα με την άλλη κομμώτρια κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων, έδειξε ότι μολύνθηκε επίσης. Μέχρι να σταματήσουν να εργάζονται είχαν δεχθεί 139 πελάτες και είχαν συνεργαστεί με άλλους κομμωτές στο κομμωτήριο.

Ωστόσο, μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, κανένας από τους πελάτες δεν ανέφερε συμπτώματα ή θετικά τεστ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απαίτηση του κομμωτηρίου από όλους τους κομμωτές και τους πελάτες τους να φορούν μάσκες ήταν αποτελεσματική.

Οι υγειονομικές αρχές μπόρεσαν να συνομιλήσουν με 104 πελάτες, εκ των οποίων το 98% δήλωσε ότι φορούσαν μάσκα σε ολόκληρο το ραντεβού, ενώ δύο άτομα δήλωσαν ότι φορούσαν μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα του ραντεβού. Εντοπίστηκαν επίσης έξι στενές επαφές των κομμωτών από το εξωτερικό.

Οι τέσσερις που ήταν στενές επαφές της πρώτης κομμώτριας εμφάνισαν συμπτώματα και ήταν θετικοί, ενώ καμία από τις δύο στενές επαφές της δεύτερης παρουσίασε συμπτώματα. Το CDC σημειώνει ότι ενδέχεται να χάθηκαν ασυμπτωματικά περιστατικά, επειδή μόνο οι μισοί από τους πελάτες συμφώνησαν να εξεταστούν και τα τεστ έγιναν πέντε ημέρες μετά την έκθεση, κάτι που θα σήμαινε ότι ορισμένοι πελάτες θα μπορούσαν να ήταν προ-συμπτωματικοί. Ωστόσο, κανένας δεν ανέφερε ότι είχε συμπτώματα στις επόμενες συνομιλίες.