• 26 Ιουλίου, 2021

“Φρένο” στην υποχώρηση της πανδημίας – Αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές και ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

 “Φρένο” στην υποχώρηση της πανδημίας – Αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές και ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έκρουσε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού το απόγευμα της Πέμπτης. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Φαίνεται πως έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία της πανδημίας, που είχε σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον ηλικιακό μέσο όρο των κρουσμάτων να έχει μειωθεί και πλέον διαμορφώνεται στα 27 έτη”, ανέφερε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου.

“Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18-34 ετών (60%). Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές”, όπως είπε η καθηγήτρια. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%.

“Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να οφείλεται στη χαλάρωση που επικρατεί στην τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα”, συμπλήρωσε. “Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης”.

“Οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν μείωση στα 100 άτομα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στα 10 άτομα σε όσα άτομα χάνουν τη ζωή τους έναντι της Covid 19. Χαμηλός είναι ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για εμβολιασμένος, υψηλός κίνδυνος για εμβολιασμένους με μία δόση και σε πλήρως ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο Moderna καλύπτει ικανοποιητικά την ανοσία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου.

Τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα είναι οι εξής:

Τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα είναι οι εξής:

Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Πρέπει τα άτομα αυτά να πεισθούν ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να εμβολιαστούν
Καλό θα είναι να εμβολιαστούν άμεσα και οι νέοι, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, με εβδομαδιαία χρήση του self test. Η συνεπής διενέργειά τους είναι καταλυτική στην αποτροπή της διασποράς του ιού.

«Δεν εισηγηθήκαμε ποτέ να πετάξουν οι πολίτες τις μάσκες, πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.