• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Φρένο Παγώνη σε Γκάγκα: “Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία”

 Φρένο Παγώνη σε Γκάγκα: “Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία”

Την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναβληθούν τακτικά χειρουργεία εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Με έγγραφο που έστειλε την Δευτέρα στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% .

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις και ασθένειες που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του. Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν. Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω», τόνισε η Ματίνα Παγώνη σχετικά με την πρόθεση  του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα να υπογράψει την εγκύκλιο μείωσης των τακτικών χειρουργείων.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

«Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του … δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό στις συναντήσεις μας, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», είπε η κα Παγώνη, που σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «Την προηγούμενη φορά ήταν για 6-7 μήνες. Και προσπαθούσαμε το καλοκαίρι να μην πάρουν άδεια κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές, να “βγάλουν” μερικά χειρουργεία τον Αύγουστο, να μπορέσει να προχωρήσει η λίστα. Δεν είναι δυνατόν, αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα. Είμαστε γιατροί», είπε η ίδια, σε μία έμμεση βολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα που υπογράφει την εντολή μείωσης χειρουργείων, όντας η ίδια γιατρός. «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς. Είναι άδικο να προχωρήσουμε σε τέτοιες αποφάσεις», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

«Εμείς δείξαμε στα νοσοκομεία ποιοι είμαστε, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις επί δύο χρόνια, με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε. Ας μας αφήσουν να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, τουλάχιστον για τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.