• 15 Απριλίου, 2021

Φόβοι για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

 Φόβοι για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

Το “φάντασμα” της συρρίκνωσης πλανάται πάνω από την γερμανική οικονομία σύμφωνα με την γερμανική κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας έπληξαν τον τομέα των υπηρεσιών και ακόμη και ο αναπτυσσόμενος κατασκευαστικός κλάδος δείχει σημάδια επιβράδυνσης.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική κεντρική τράπεζα φάνηκε να εγκαταλείπει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη την άνοιξη και μείωσε τις προσδοκίες για την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία μαστίζεται από καθυστερήσεις στην παράδοση και ειδήσεις σχετικά με πιθανές παρενέργειες, ως καταλύτη.
«Τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι πιο αυστηρά κατά μέσο όρο στο τρέχον τρίμηνο από ό, τι στο προηγούμενο», δήλωσε η Bundesbank. «Επομένως, η οικονομική παραγωγή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι πιθανό να μειωθεί απότομα ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών υψηλής έντασης επαφών».
Πρόσθεσε ότι η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, η οποία είχε μειωθεί προσωρινά πέρυσι, πιθανότατα συνέβαλε σε σημαντική μείωση των κατασκευών τον Ιανουάριο.
Η βιομηχανική παραγωγή επίσης μειώθηκε τον πρώτο μήνα του έτους, αλλά η λήψη παραγγελιών ήταν ισχυρή και οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, πρόσθεσε η Bundesbank Οι εξαγωγές αγαθών στη Βρετανία ήταν η εξαίρεση, ωστόσο, μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα μετά το Brexit.