Φωτιές: Περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας – Πολύ δύσκολη μέρα η Κυριακή

 Φωτιές: Περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας – Πολύ δύσκολη μέρα η Κυριακή

φωτό αρχείου

”Περιμένουμε την πρώτη πολύ δύσκολη μέρα της αντιπυρικής περιόδου”, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του σώματος και για αυτό θα είμαστε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας την Κυριακή.

Ποιες περιοχές είναι σε “πορτοκαλί” συναγερμό.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου (02/07) η ηγεσία της Πυροσβεστικής, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, Κυριακή (03/07) σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ραφαέλα Τζήμα, την Κυριακή θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και θα είναι αυξημένες οι εναέριες περιπολίες, ενώ εντατικές περιπολίες θα πραγματοποιούνται και από την Αστυνομία.

Παράλληλα, τόνισε πως στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε δρυμούς και δάση, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να καλέσουν αμέσως το 199 ή το 112 εάν αντιληφθούν καπνό ή φλόγα.

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όθων Παπαδάκης