“Φωτιά” βάζουν στο πολιτικό σκηνικό Μητσοτάκης και Τσίπρας – Οι συνεντεύξεις, οι βόλτες και το… ξαναζεσταμένο φαΐ

 “Φωτιά” βάζουν στο πολιτικό σκηνικό Μητσοτάκης και Τσίπρας – Οι συνεντεύξεις, οι βόλτες και το… ξαναζεσταμένο φαΐ

Συνεχίσθηκε και χθες η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, με βασικό επίδικο τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας, παρότι η φωτογραφία του πρωθυπουργού από την Πάρνηθα και η εξοχική κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σούνιο συνεχίζουν να απασχολούν πολιτικές και παραπολιτικές στήλες.

Του Νίκου Παπαδημητρίου  

Ο πιθανότερος λόγος που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει συνέντευξη χθες βράδυ ήταν αυτό το …συγγνώμη λάθος, για την Πάρνηθα. Θορυβημένο από την έκταση που είχαν πάρει τα αρνητικά σχόλια, εντός και εκτός επικράτειας, το Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποίησε προφανώς ότι η πρώτη απάντηση περί «ανθρώπινου πρωθυπουργού» χτίζει τη βάση για πλήρη καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων. Και ότι, στο επικοινωνιακό επίπεδο, η άρση ενός λάθους γίνεται μόνο με την παραδοχή του εν τέλει, έστω και με… ναι, μεν αλλά.

  • «Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο. Θέλω να τονίσω ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός Περιφερειακής Ενότητας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις αρχικές οδηγίες για άσκηση κοντά στο χώρο κατοικίας, «Εκ των υστέρων», συνέχισε, «προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε. Και πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος βάζω τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά για τον εαυτό μου. Κάνω και εγώ τη δική μου αυτοκριτική και όπως την κάνω εγώ, ζητώ από όλους τους συμπολίτες μας να αναλογιστούν τις στιγμές εκείνες της προσωπικής ανεμελιάς ότι μπορεί να έκαναν ζημιά. Άρα και για το περιστατικό αυτό έχω κάνει την αυτοκριτική μου», είπε στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ενοχλημένος για το γεγονός ότι «μία μικρή στιγμή ανεμελιάς ή αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

Όμως, για την αξιωματική αντιπολίτευση -μετά και τις πρωθυπουργικές εξηγήσεις για το περιστατικό στην Πάρνηθα- η …ανεμελιά Μητσοτάκη έγκειται αλλού: στο ότι, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου,

  • «-δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα γιατί επαναπαύτηκε,
  • -η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα έπρεπε να έχουν κλείσει νωρίτερα,
  • -υπάρχει ‘υποσύστημα’ καταγραφής στον ΕΟΔΥ,
  • -μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ‘ανεμελιά’ Μητσοτάκη είναι η κυνική ομολογία της αποτυχίας του. Δυστυχώς έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τη δημόσια Υγεία».

Ειδικά δε, στο ζήτημα εάν υπήρχε καθυστέρηση ή όχι στη λήψη αποφάσεων για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, στο ζήτημα γιατί δεν εισακούσθηκαν εισηγήσεις να μην εορτασθεί το τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου, είναι σίγουρο ότι θα ακούσουμε πολλά περισσότερα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ένας γιατρός που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυπτε στο Kontra Channel, ότι στις συζητήσεις των ειδικών να κλείσει ή όχι η πόλη, συζητήσεις που είχαν γίνει πριν το τριήμερο, υπήρχε η άποψη να γίνει τοπικό lockdown, μόνο που ήταν μειοψηφική στην επιτροπή.

Κάπου εδώ όμως ξεκινά το β’ μέρος της υπόθεσης, κατά πόσο δηλαδή όλα τα μέλη της επιτροπής -ανεξαρτήτως της άποψής τους στην κρίσιμη ψηφοφορία- είχαν στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνταν για να πάρουν μια σωστή απόφαση. Αν, με άλλα λόγια, είχαν πλήρη εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός:

  • «Είναι ψέμα να λέγεται ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Τα ίδια κρούσματα βλέπουν οι ειδικοί, τα ίδια κρούσματα βλέπω εγώ», ανέφερε ανοίγοντας πάντως ένα… παράθυρο λάθους: «Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, ποτέ τα δεδομένα δεν είναι τέλεια. Πάντα μπορεί να υπάρχει μία μικρή χρονική υστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας».

Επ’ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας είχε αντίλογο:

  • στη διαδικτυακή εκδήλωση με κορυφαίους γιατρούς -μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «Αυγή», ο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και το site, avgi.gr.- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε χαρακτηριστικά, «η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση ενδεχομένως να καλείται να αποφασίζει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας», θέτοντας μάλιστα το ερώτημα -σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας και του Νίκου Λιονάκη- αν πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ήταν εν γνώσει της επιτροπής ότι το 70% των κρουσμάτων καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα.

Το ζήτημα μάλιστα των «διπλών βιβλίων» κρουσμάτων μετέφεραν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μεγάλες, έγκριτες εφημερίδες, όπως ο Guardian, σε ρεπορτάζ της Helena Smith, η ο Monde, σε ρεπορτάζ της Marina Rafenberg.

Εδώ υπάρχει θέμα, συνεπώς, και δεν θα ξεπεραστεί με ένα …συγγνώμη λάθος, όπως έγινε στην περίπτωση της Πάρνηθας.

Πάντως, όσο η κυβέρνηση θα τελεί υπό πίεση, τόσο θα παίρνει ανάσα από υποθέσεις, όπως αυτή της εξοχικής κατοικίας του τέως πρωθυπουργού. Το ξαναζεσταμένο, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτό φαΐ έχει, ωστόσο, ονοματεπώνυμο στην ούγια: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, τέθηκαν έξι ερωτήματα χθες, και επιπλέον πέντε σήμερα, προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αν είναι διαφορετικό το ακίνητο από εκείνο που αρχικώς μίσθωνε, αν αποτυπώνεται η πράξη στο πόθεν έσχες, ποιο το μίσθωμα και ποιος ο εκμισθωτής, αν έγινε ανακαίνιση και ποιος την χρεώθηκε κ.α.

Απάντηση, σημείο προς σημείο στην κριτική του κυβερνώντος κόμματος η Κουμουνδούρου δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής, η διαρροή προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει πάντως τα εξής: «Δεν σιωπούμε, περιμένουμε να εκτεθούν κι άλλο. Θα απαντήσουμε όπως πρέπει, εκεί που πρέπει».

Σχετικά Άρθρα