• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Μετά το “άδειασμα” από Αποστολάκη “παγώνει” και το Υπ. Πολιτικής Προστασίας – Μετωπική Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ

 Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Μετά το “άδειασμα” από Αποστολάκη “παγώνει” και το Υπ. Πολιτικής Προστασίας – Μετωπική Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ

Στα ύψη παραμένει η πολιτική ένταση, μετά το “άδειασμα” στην κυβέρνηση από τον Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται την πρόταση Μητσοτάκη να γίνει υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση, η οποία ήταν όρος του για να δεχτεί.

Μετά την αρχική θύελλα, το έντονο παρασκήνιο και μια σειρά επίσημων ανακοινώσεων, υπήρξε δεύτερος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης, μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου αυτή τη φορά και για την κατάργηση του Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αν μη τι άλλο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πόλωση θα συνεχιστεί.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν πως “ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης καθώς η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση επιβεβαιώνει τον πολιτικό τακτικισμο”.

Ειδικότερα, αναφέρουν:

“Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος. Το μοναδικό που τον απασχόλησε μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκ στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε.

Λίγες μέρες πριν άλλωστε στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα. Αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία.

Ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κο Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής».

«Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά», συνεχίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κου Τσίπρα και της κας Γενηματά, για την υπουργοποίησή του.

Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κο Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής.

Επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κο Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση. Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

«Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω, είναι ότι μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό, ο κος Μητσοτάκης έκοψε και κάθε γέφυρα συνεννόησης που είχε την υποχρέωση τούτες τις κρίσιμες ώρες να χτίσει με τα πολιτικά κόμματα.

Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης στην οποία με συνειδητή επιλογή οδηγεί τόσο τη ελληνική κοινωνία όσο και το πολιτικό σκηνικό» καταλήγουν από την αξιωματική αντιπολίτευση”.

Η απάντηση Οικονόμου

Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε:

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα “άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε». Στη συνέχεια επισήμανε ότι όταν ο κ. Αποστολάκης «αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια» και κατέληξε: «Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και “συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις”, επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Νωρίτερα πάντως το Μαξίμου δια του κ. Οικονόμου επιχειρώντας να δώσει την κυβερνητική εξήγηση για τη μη αποδοχή από τον Ευάγγελο Αποστολάκη της πρότασης Μητσοτάκη, είχε ανακοινώσει ότι παγώνει το σχέδιο για το νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας”.

Για το «φιάσκο» με την… παρ’ ολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη μίλησε στο Κεντρικό Δελτίου Ειδήσεων του MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν ήταν μια καλή μέρα, χωρίς αμφιβολία. Ήταν μια αποκαλυπτική μέρα. Ήταν μια μέρα που επιβεβαιώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο: ο σκοπός, η φυσιογνωμία και οι τρόποι με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πολιτική. Με μια αντιπολίτευση καταστροφική που πλήττει στον πυρήνα της την πολιτική και τους θεσμούς της» είπε ο κ. Οικονόμου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στον κ. Αποστολάκη.

«Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκε από μέσα από τη διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και από την οξύτητα της συζήτησης στη Βουλή είναι ότι στην Πολιτική Προστασία -ανάμεσα στα υπόλοιπα- χρειαζόταν και ένα πρόσωπο που ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του, στα προσόντα του και στην εμπειρία του καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε μην σπαταλάει χρόνο και ενέργεια για να απαντά σε κοκορομαχίες, σε κορώνες, να μην χρειάζεται να δίνει λόγο κάθε τρεις και λίγο για τις επιλογές του και να αφοσιωθεί σε πολύ σημαντικά πράγματα όπως πρέπει να κάνουν οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας» είπε και συμπλήρωσε πως «ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι δεν πρέπει να έρχεται κάθε κυβέρνηση και να βάζει τους δικούς της στη Πολιτική Προστασία».

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Αποστολάκη γιατί ανάμεσα στα άλλα είχε τα εξής χαρακτηριστικά: ήταν μια προσωπικότητα που δεν προερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν ένας άνθρωπος που είχε περάσει από υψηλές θέσεις ευθύνης, είχε μια επιχειρησιακή εμπειρία, εν πάση περιπτώσει ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η τοποθέτηση θα εξασφαλίσει -τουλάχιστον- την ανοχή της αντιπολίτευσης, για τους λόγους, τους οποίους σας είπα πριν. Ήταν μια ενωτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη».

Οικονόμου: Πώς πυρπόλησε την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ


Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του ευθύνεται για την απρόσμενη εξέλιξη που ακολούθησε των ανακοινώσεων για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Ο κ. Αποστολάκης εχθές το βράδυ αποδέχτηκε οριστικά την πρόσκληση για συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αφού είχε προηγηθεί ένας κύκλος διαβούλευσης. Σήμερα το πρωί μετά την ανακοίνωσή του δεχόταν συγχαρητήρια από ανθρώπους, ειδοποίησε το Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει στην ορκωμοσία. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο ίδιος ζήτησε να ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης τον κ. Τσίπρα» είπε και συμπλήρωσε πως «εδώ τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά».

«Το τι έγινε και τι δεν έγινε με τον κ. Αποστολάκη είναι μια συζήτηση. Για εμάς τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, ο κ. Αποστολάκης δέχτηκε, μετά βγήκε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, του έλεγε ότι εξαγοράζεται. Ο άνθρωπος δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε και έκανε πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

»Ακόμα κι αν δεχτώ ότι ο κ. Αποστολάκης άλλα έλεγε στον πρωθυπουργό και άλλα έλεγε στον κ. Τσίπρα και άλλα έλεγε στον ΣΥΡΙΖΑ, το ουσιαστικό πολιτικό θέμα είναι ένα: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ούτε καν ανοχή στην επιλογή ενός προσώπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον Μητσοτάκη.

»Αναδεικνύεται η φυσιογνωμία, ο σκοπός και τι πραγματικά νοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ από αυτό καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πολιτικής, αλλά θέλει να έχει τη βάση ανεξαρτήτως αποτελέσματος να χρεώνει οτιδήποτε συμβαίνει στα πρόσωπα, στις πολιτικές, στις επιλογές και την οικογένεια του Μητσοτάκη» κατέληξε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY MΑΞΙΜΟΥ

“Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

“Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οπίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας”.