“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό με Συρίγο, Λιγνάδη, Βερναρδάκη και έκθεση Κομισιόν – Ακραία πόλωση με έντονη προεκλογική χροιά

 “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό με Συρίγο, Λιγνάδη, Βερναρδάκη και έκθεση Κομισιόν – Ακραία πόλωση με έντονη προεκλογική χροιά

Σκληρό ροκ και ακραία πόλωση επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, θυμίζοντας πολύ έντονα θερμή προεκλογική περίοδο. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να μην αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση της αντιπολίτευσης και ανεβάζει τους τόνους περνώντας στην αντεπίθεση. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια – και οι άστοχες δηλώσεις που το συνόδευσαν ένθεν κακείθεν – ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τόσο το ιδεολογικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο και την απόφαση των δύο να αναγάγουν σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μια σειρά θεμάτων, όπως η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη, η χούντα και η έκθεση της Κομισιόν για το διεθνές δίκαιο.

Της Άννας Καραβοκύρη

«Φωτιά» στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Υπουργείου Παιδείας έβαλαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για την επταετή δικτατορία και τις αιτίες που έριξαν τη χούντα.

Ο κ. Συρίγος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι παρά την «φωτεινότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η χούντα «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις των φοιτητών και μίλησε για τις «μυθικές διαστάσεις» που απέκτησε το Πολυτεχνείο κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Η αναφορά αυτή του Υφυπουργού προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακροδεξιές και φιλοφασιστικές  απόψεις», μιλώντας για νοσταλγούς της χούντας και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του κ. Συρίγγου.

  • «Η θέση της ΝΔ για τον αντιδάκτορικό άγωνα είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη απο την ίδρυση της παράταξης ως σήμερα» απάντησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τονίζοντας πως «καμία παρερμηνεία οποιασδήποτε δήλωσης δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα όσο κι αν το επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση». 

Μια ημέρα πριν, είχε ανεβάσει τους τόνους ο πρωθυπουργός από το βήμα τη Βουλής, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής σχετικά με τις δηλώσεις Βερναρδάκη προς την Κεραμέως. Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «τοξικότητα».

  • Αιτία για πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε και η δικαστική απόφαση για τον Λιγνάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Δ. Λιγνάδη «εκλεκτό της ΝΔ» και καταλόγισε στην κυβέρνηση  ότι « ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης».

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ που υπογράμμισε πως ο Δ. Λιγνάδης  κυκλοφορεί ελεύθερος με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου.

  • «Μόνο ένα κόμμα  που  έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα, θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για άθλια συκοφαντία και για κλίμα τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών.

Αφορμή για οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε και η Έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση την Έκθεση κάνοντας λόγο  για τον κατήφορο του ελληνικού.

Η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους κάνοντας λόγο για συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζοντας πως «η Κομισιόν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στους συκοφάντες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στην ελληνική επικράτεια» κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επικαλέστηκε δολίως αποσπασματικά στοιχεία και απέκρυψε σκόπιμα την ουσία από την έκθεση της Ε.Ε».

Παναγιώτης Δρίβας