• 23 Οκτωβρίου, 2021

Φωτιά στο Μάτι: Την παραπομπή 27 κατηγορουμένων προτείνει ο εισαγγελέας

 Φωτιά στο Μάτι: Την παραπομπή 27 κατηγορουμένων προτείνει ο εισαγγελέας

Μέσα σε 689 σελίδες ο αρμόδιος εισαγγελέας καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν τον Ιούλιο του 2018 στην τραγωδία από τη φονική φωτιά στο Μάτι ζητώντας να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης με την πρόταση που συνέταξε δυο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης εισηγείται την παραπομπή σε δίκη 27 από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους στην υπόθεση, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και σωματική βλάβη κατά συρροή δια παραλείψεως κατά συρροή. Επιπλέον, ζητεί την παραπομπή του 70χρονου από τον οποίο φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, οι ευθύνες των κατηγορουμένων ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού-συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών Αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (μη έγκαιρη εκκένωση οικισμών, μη απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, μη άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).

Για πλημμελήματα η παραπομπή-“Δεν υπήρχε δόλος των υπευθύνων”

Στην 680 σελίδων πρότασή του ο εισαγγελέας ακολουθεί την εξ αρχής θέση της Εισαγγελίας περί πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα καθώς κατά την άποψή του από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε ενδεχόμενος δόλος των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα ζητά να παραπεμφθούν για:
Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή
Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, από υπόχρεο δια παραλείψεως και
Εμπρησμός από αμέλεια εναντίον του 65χρονου που άναψε τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο Νταού Πεντέλης.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι βαρύτατες αμέλειες των κατηγορουμένων που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς συνίστανται στα εξής:
Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλοιώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
Ανετοιμότητα
Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι: Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.